La Generalitat, disposada a negociar la ubicació i data de la conferència de Puigdemont a Madrid

La portaveu deixa oberta la possibilitat de fer-la en una altra institució o en un àmbit privat

Munté assegura que encara no s'ha decidit l'encàrrec concret a Mas, Ortega i Rigau perquè facin pedagogia sobre el procés

 

  / ACN

2
Es llegeix en minuts
FIDEL MASREAL / BARCELONA

La consellera de Presidència i portaveu del Govern, Neus Munté, ha afirmat aquest dimarts que el president Carles Puigdemont està obert a usar la comissió de Comunitats Autònomes del Senat o "altres instal·lacions, tant institucionals com de tipus privat”, com a escenari per a la conferència que ha demanat celebrar sobre el referèndum. Munté ha afirmat que aquesta conferència és una "ocasió d'or" per al Govern del PP per demostrar que la seva voluntat de diàleg és real. "Ens sembla bé qualsevol format", ha afegit.

Munté ha afirmat que el Govern català no es tanca "cap porta" pel que fa a la ubicació concreta de la conferència -que Puigdemont ha demanat inicialment celebrar a l'antic saló de plens- i tampoc respecte a la data en què s'ha de portar a terme. "Aquesta petició ofereix sense cap dubte al Govern de l'Estat una ocasió d'or per demostrar que el diàleg és tal i no una mera operació propagandística, el president considera que aquesta petició que s'ha formulat de pronunciar una conferència hauria de ser acollida amb total normalitat", ha afegit, fent a més referència a la possibilitat que el vicepresident Oriol Junqueras i el titular d'Exteriors, Raül Romeva, participin en la conferència. L'única matisació que ha posat Munté és que la conferència "no estigui condicionada des de cap punt de vista".

LA PEDAGOGIA DE MAS, ORTEGA I RIGAU

Munté ha explicat que l'expresident Artur Mas, i les exconselleres Irene Rigau i Joana Ortegacondemnats recentment pel TSJC per l'organització de la consulta del 9-N, s'han reunit amb el Govern català abans de la sessió ordinària del Consell Executiu. La portaveu ha reiterat que l'objectiu és que tots tres puguin fer tasques de pedagogia en favor del procés sobiranista "per contribuir a guanyar suports per al referèndum on la seva experiència i testimoni pugui ser útil dins i fora de Catalunya. Ells s'han mostrat d'acord i a disposició, i hem mostrat la nostra solidaritat com Govern català, que ens hem sentit molt ben representats per ells i jutjats com ho han sigut ells". "No els hem encarregat encara res en concret, ho estem parlant", ha afegit a preguntes sobre quina funció poden exercir Mas, Ortega i Rigau.

EN DEFENSA DE LA LLEI DE VIVENDA

Notícies relacionades

Per una altra part, Munté ha defensat la plena constitucionalitat de la llei de lluita contra la pobresa energètica aprovada per unanimitat al Parlament. Una llei que responia a la decisió del Tribunal Constitucional de suspendre l'anterior normal, la 24/2015. La nova llei, segons ha advertit el Govern a la Generalitat, també incorpora elements inconstitucionals, en concret 10 dels 18 articles, els referits al nucli de les mesures: la mediació per a famílies, l'expropiació de pisos buits propietat d'entitats financeres i el lloguer social. "La Generalitat obrirà negociacions per defensar una llei aprovada el 23 de desembre per unanimitat que creiem plenament constitucional”, ha afirmat Munté.

En el capítol de les polítiques socials, Munté ha afirmat que de les mesures acordades en el ple contra la pobresa de fa un any al Parlament, el 80% s'han portat a terme o "estan en marxa".