VOTACIÓ INTERNA

Malestar a la confluència de Colau pel pols de Podem

Diverses veus acusen Fachin de buscar excuses per no confluir i apostar per una coalició electoral

Les bases morades voten des d'aquest dijous en una consulta que serveix a la seva direcció per pressionar

3
Es llegeix en minuts
Roger Pascual
Roger Pascual

Periodista

Especialista en futbol, bàsquet, handbol

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Tothom sabia que el problema de la confluència d'esquerres arribaria en la confecció de l'executiva. I que en el joc de les cadires la part que més tensions podia generar era Podem. El que no s'esperaven els que menys el coneixien és que Albano Dante Fachin tensés tant la corda. En plenes negociacions, el secretari general, que ja havia amenaçat un parell de vegades amb trencar la coalició de Catalunya Sí que es PotCatalunya Sí que es Pot si no tenia més visibilitat al Parlament, va anunciar fa dues setmanes que consultaria les bases si havien de seguir amb la confluència. La votació se celebrarà finalment des d'aquest dijous fins dissabte a mitjanit. I, encara que la pregunta és prou ambigua com per seguir negociant fins a l'assemblea fundacional del 8 d'abril, el pols ha generat molt malestar tant a la confluència com a Podem.

"Guanyi el 'sí' o guanyi el 'no', no queda clar què passarà. És guanyar temps, un impuls cap endavant per seguir negociant. Hi ha molta gent molt decebuda amb la pregunta, que consideren una presa de pèl, que no s'ajusta a la realitat", expliquen veus de pes a Podem. "¿Creus que aquestes condicions són imprescindibles per a la participació de Podem en l'assemblea fundacional del nou partit amb ICV, Barcelona En Comú i EUiA?", diu la pregunta en referència a tres condicions: codi ètic, sistema proporcional amb llistes obertes per a l'elecció dels òrgans de direcció i participació de totes les bases de Podem sense haver d'inscriure's en el cens únic d'unpaisencomu.cat.

"Cada setmana es canvien les condicions. Dues de les que es demanen a la pregunta, el codi ètic i les llistes obertes, ja s'havien concedit. La gent comença a pensar que el que es volia des d'un principi és una coalició", reflexionen aquestes veus crítiques amb Fachin.

Mar García, diputada d'En Comú Podem al Congrés i membre de Podem, demana aprofundir en la via unitària que va portar a guanyar les dues últimes eleccions generals a Catalunyaeleccions generalsCatalunya: "Jo no voldria una altra coalició. L'experiència és molt bona i vull pensar que no hi ha dubtes sobre la necessitat d'avançar més, fer un pas més enllà". García explica que comparteix la preocupació de molta gent a Podem i denuncia la falta de claredat de la consulta. "És una pregunta que no és clara. Seria més lògic dir els acords que hi ha sobre la taula i preguntar si els acceptem o no. Si es posa el que és imprescindible o no en realitat no estem validant la confluència. Encara que al final Podem acabi entrant, crec que aquest desmarcament li pot fer mal a la confluència", sosté.

"XANTATGE SETMANAL"

Figures importants de la confluència no surten de la seva sorpresa pel que ha passat i lamenten que això hagi enterbolit el procés, que pot projectar de nou la idea de la proverbial tendència de les esquerres a la divisió. Alguns destaquen que, encara que no ho desautoritzin en públic, on sempre han defensat l'autonomia de Podem Catalunya, 'els Pablos' (Echenique i Iglesias) ja els han traslladat que no comparteixen ni el fons ni les formes de Fachin. "Nosaltres no acceptarem el xantatge setmanal. I no aturarem màquines", avisen.

Susana Segovia, membre de l'executiva de Barcelona en Comú, ja advertia dilluns a Fachin que s'oblidés d'anar en coalició més endavant si 

Giner, secretari polític  de Podem, creu que anar en coalició seria el "pitjor escenari"

Notícies relacionades

Podem renunciava a la confluència. "Encara que el pla A de tots és intentar confluir, Podem té un pla B. Almenys, una part de la direcció considera que una hipotètica coalició no és un mal escenari", coincideix David Cid, coordinador nacional d'ICV. Després de recordar que històricament les grans fractures en l'esquerra s'han produït per "batalles ideològiques", Cid ha posat en valor que no estan tan lluny i que a partir de dilluns tornaran a parlar. 

Joan Giner, secretari polític de Podem, emplaça a seguir negociant. La mà dreta de Fachin nega que estiguin forçant per buscar la coalició, que seria el "pitjor escenari", i assegura que segueixen creient fermament en la confluència. Afirma que en el moment de formular les tres condicions, aquestes no havien sigut ateses i que estudiaran amb deteniment la del codi ètic que van rebre dimarts de matinada. "Si les demandes es compleixen tindrem el mandat per participar a la confluència", apunta. "La confluència ha de tirar endavant; no tinguem pressa, però això ha de sortir", proclama Giner, en una línia similar a tots els consultats que, com deia dimecres l'alcaldessa Ada Colau, creuen que malgrat tot "la confluència no perilla".