Rajoy diu que amb la immigració s'ha de tenir "paciència estratègica"

Homs, Hernando i Iglesias lamenten el seu discurs entusiasta amb la UE i que no assumeixi els reptes del 'brexit', els refugiats i la desigualtat

 

  / JOSÉ LUIS ROCA

2
Es llegeix en minuts
PILAR SANTOS / MADRID

"La Unió Europea és una història d'èxit". Des de fa uns mesos, aquest és un dels mantres de Mariano Rajoy en les seves intervencions sobre política exterior. Segons la seva opinió, s'ha de repetir "fins a la sacietat" perquè "alguns" estan "obstinats" a dir que no ho és i això dona ales als "populistes". El president del Govern ho ha tornat a repetir aquest dimecres a la tribuna del Congrés, quan ha rendit comptes de l'última cimera europea i l'oposició li ha retret la seva estratègia. No pot ser, han vingut a dir els principals líders de l'oposició, quan el Regne Unit està a punt d'anar-se'n de la Unió, quan milers d'immigrants moren al Mediterrani cada any, quan els refugiats busquen ajuda sense èxit als països europeus, quan les desigualtats segueixen creixent, també a Espanya. Perquè Rajoy, 24 hores després de conèixer-se l'informe de l'OCDE que reclama un pla contra la pobresa en aquest país, no només no hi ha fet cap referència sinó que ha tret pit del creixement "equilibrat" d'Espanya. "Acumula quatre anys amb saldo positiu en la balança per compte corrent, un 2% del PIB el 2016, fet que suposa un rècord en la sèrie històrica", ha afirmat.

Rajoy ha demanat al Congrés unitat per "assegurar l'èxit de la Unió Europea" i preservar i incrementar els èxits aconseguits aquests anys i resoldre reptes com "el desassossec" causat per la "profunda" crisi econòmica, "l'auge" dels populismes i els nacionalismes, "la reaparició de la temptació proteccionista", els reptes de la globalització, el declivi demogràfic i la revolució tecnologicodigital.

LA IMMIGRACIÓ

I pel que fa a la immigració, el president ha demanat "paciència estratègica". "Passo ara a parlar d'immigració. Crec fermament que és un desafiament que ens acompanyarà durant bastant temps. Hem de tenir paciència estratègica, intel·ligència i generositat. Els principis que han de presidir els nostres esforços són el diàleg i la cooperació amb els països d'origen i trànsit", ha declarat. Francesc Homs (PDECat) ha sigut el primer a retreure-li aquesta expressió, quan el cost que es paga és en vides humanes. 

LA "GORRA" DE "MAQUINISTA DE LA UE"

Notícies relacionades

Antonio Hernando, portaveu del PSOE, ha criticat el cap de l'Executiu pel seu "entusiasme" i "autosatisfacció" mentre informes com el de l'OCDE avisen de l'augment de la pobresa i Europa viu "una greu crisi política". Hernando li ha demanat que no només es posi la "gorra" de "maquinista de la UE", sense que també doni exemple creant "ocupació de qualitat" i acollint refugiats. Segons el portaveu socialista, la retòrica que utilitza Rajoy allunya la ciutadania de les institucions europees, una crítica en què ha abundat Pablo Iglesias quan li ha tocat el torn de pujar a la tribuna. El secretari general de Podem ha censurat el líder del PP pel seu discurs "triomfalista" i l'ha avisat que la UE no és una "història d'èxits", sinó una "crònica de fracassos". "¿No li sembla que avui dia el 2017 haurien de ser menys triomfalistes i fer alguna autocrítica respecte al que va significar la seva postura i la del PSOE i els sindicats respecte als acords de Maastricht? ¿No li sembla que és mentir dir que Europa sigui una federació de sobiranies que s'ajunten?", ha preguntat.

En aquesta línia també, Albert Rivera (Ciutadans) ha reclamat a Rajoy que "qui no es mou caduca". "Els que més estimem Europa hem de ser els més crítics amb Europa", li ha demanat. "I no es pot treure pit de la desgràcia", li ha dit pel seu discurs positiu sobre la situació econòmica espanyola hores després de l'avís de l'OCDE.