Puigdemont busca una sortida estatutària a l'avís del 'Constitucional català' sobre el referèndum

Afirma que el dictamen del Consell qüestiona una part dels comptes i que persegueix una solució legal

L'oposició retreu al Govern que vulneri principis democràtics en el seu full de ruta sobiranista

zentauroepp37037117 barcelona 25 01 2017 sesion de control en el parlament   en 170126110736

zentauroepp37037117 barcelona 25 01 2017 sesion de control en el parlament en 170126110736 / ALBERT BERTRAN

3
Es llegeix en minuts
FIDEL MASREAL / BARCELONA

El president Carles Puigdemont ha admès, en la sessió de control al Govern al Parlament, que la Generalitat busca una sortida després del dictamen del Consell de Garanties Estatutàries (CGE) que veu inconstitucional la referència al referèndum en els pressupostos del 2017. Puigdemont ha assegurat que en la solució final que s'adopti respecte a aquest revés es garantirà complir amb l'Estatut.

"El que ha passat amb el CGE és que potser ens ha qüestionat la poesia però ens ha avalat la prosa. I no ho perdem de vista. És el moment de prendre decisions clares i directes, explícites en coherència amb els compromisos adoptats i el que ha sigut aprovat per aquest Parlament, el que aprovem finalment, anirà en el sentit que vol el Parlament i de manera escrupolosa amb respecte a l'Estatut, amb respecte absolut a la doctrina de l'Estatut", ha afirmat Puigdemont quan grups com el PSC, Catalunya Sí que es Pot i Ciutadans li han retret que el Govern estigui vulnerant principis democràtics en relació amb el full de ruta sobiranista. Puigdemont ha afegit que no s'han de prendre les decisions del CGE "com si fos la Bíblia". "Trobarem la manera de complir el que diu el Consell salvant la prosa", ha afegit en un altre moment de les seves respostes.

LLEI DE TRANSITORIETAT

El líder del PSC, Miquel Iceta, ha sigut dels més contundents a l'hora de denunciar l'actuació del Govern i de la majoria independentista al Parlament en qüestions com la modificació del reglament per poder tramitar la llei de "transitorietat jurídica" en lectura única i sense debat previ. "Es volen saltar qualsevol límit i procediment. Si es fa una llei de desconnexió, la més important d'aquest Parlament, no la fem per la porta del darrere amb lectura única, fem-la amb llum i taquígrafs; ¿per què no és públic aquest projecte de llei?", ha dit. "¿Aquesta és la transparència i qualitat democràtica per a la nova república? No en el nostre nom".

Puigdemont, que ha tingut en el seu conjunt una intervenció molt crítica amb alguns dels partits de l'oposició (ha acusat Lluís Rabell, de Catalunya Sí que es Pot, d'estar "caçant papallones" quan es va aprovar la qüestió de confiança, per exemple), ha contestat a Iceta que el PSC està supeditat al PSOE i ha defensat l'aprovació de la llei de transitorietat per lectura única perquè el Congrés dels Diputats ha aprovat diferents normatives mitjançant aquest mateix procediment. En tot cas, el president ha assegurat que els independentistes no s'han saltat cap límit legal i que el que fan és complir el mandat de les urnes. 

CORRUPCIÓ I MILLET

Malgrat que just en el transcurs de la sessió de control (concretament quan era Xavier Garcial-Albiol del PP el que preguntava) s'ha produït la confessió de Millet sobre el finançament il·legal de Convergència, els partits de l'oposició no han preguntat directament a Puigdemont al respecte. Només la líder de Ciutadans, Inés Arrimadas, ha retret irònicament al president que no hagi protagonitzat avui una mostra de suport al seu partit en el judici de Millet i Montull com sí que ho va fer en el judici del 9-N.

Inés Arrimadas ha dit al president: "Quan els que van a declarar són els Bárcenas de Convergència, a vostès no se'ls veu fent manifestacions davant la porta, ¿avui no toca? No aconseguiran tapar amb una gran estelada ni els problemes dels catalans ni la seva incapacitat de gestió ni la corrupció de la cúpula del seu partit".

Notícies relacionades

Prèviament, la portaveu de la CUP, Anna Gabriel, ha denunciat el "fang" a l'oasi català, en relació amb el 'cas Palau', i ha afegit: "La corrupció no té fronteres ni banderes; això no té res a veure amb fer seure independentistes al banc dels acusats", i ha afegit, en referència implícita al diputat de Junts pel Sí i exconseller de Justícia per CDC Germà Gordó: "Volem una presidència de la Generalitat exemplaritzant, que no es flirtegi amb qualsevol persona que tingui relació amb la corrupció, en aquesta Cambra hi ha algunes persones assenyalades malgrat no estar encara imputades". 

PRESUMPCIÓ D'INOCENCIA

Puigdemont ha contestat afirmant que cap càrrec del seu Govern està vinculat amb la corrupció i demanant respecte per la presumpció d'innocència. "No banalitzi el concepte de presumpció d'innocència, vostè ho ha fet, és perillós construir una societat partint de la sospita permanent i de la falsedat abans que es judicialitzi, fem cas dels processos judicials, acceptem els resultats, que hi hagi conseqüències si n'hi ha d'haver", ha afirmat el president.