L'ESTABILITAT DE L'EXECUTIU CENTRAL

La corrupció tiba les costures de l'aliança Rajoy-Rivera

C's dona per trencat el pacte amb el PP a Múrcia i coqueteja amb una moció de censura

El partit taronja pressiona per aconseguir el relleu del president autonòmic

El president de Múrcia reitera al líder de la formació taronja que no dimitirà. / EFE / ATLAS VÍDEO

3
Es llegeix en minuts
JOSE RICO / BELÉN PARDO / BARCELONA / MÚRCIA

La relació matrimonial entre el PP i Ciutadans passarà els pròxims dies per una nova prova de foc, en aquesta ocasió amb Múrcia com a epicentre. Encara que el president d’aquesta comunitat autònoma, Pedro Antonio Sánchez, fa diverses setmanes que està imputat per quatre delictes de corrupció, el partit taronja no va decidir fins ahir posar en quarantena el pacte de governabilitat que sosté sls populars al poder regional. Formalment el va donar per trencat i va anunciar que obriria contactes amb la resta de grups per explorar una moció de censura. I ho va fer hores després que Albert Rivera convoqués el PSOE i Podem a acordar les mesures de regeneració política que la seva formació va pactar amb Mariano Rajoy i a les quals ara el PP dona allargues.

Això és el que s’ha dit en públic. Entre bastidors, la realitat és una mica diferent. En primer lloc, la forja d’una moció de censura a Múrcia suposaria posar d’acord tres partits fins ara incompatibles en un mateix govern: PSOE, Podem i Ciutadans (junts sumen un escó més que el PP a l’Assemblea Regional). D’aquí ve que les tres forces polítiques es pronunciessin ahir amb extrema prudència, començant pel secretari general de Ciutadans, José Manuel Villegas, que va receptar «anar pas a pas i no posar-se nerviosos».

I és que l’objectiu de Ciutadans amb aquest moviment tàctic és, en realitat, un altre: redoblar la pressió sobre el PP perquè deixi caure Sánchez i proposi un nou candidat a la presidència de la comunitat autònoma murciana. «La cúpula del Partit Popular s’estima més protegir el seu imputat i trencar el pacte d’investidura abans que posar un nou president del PP a Múrcia», va escriure Albert Rivera a Twitter.

COMPROMISOS SENSE DATA

El pacte anticorrupció subscrit després de les eleccions autonòmiques del 2015, que, juntament amb altres mesures va permetre la investidura de Sánchez, preveu «separar de seguida de qualsevol càrrec, públic o de partit, imputats per corrupció política fins a la resolució completa del procediment judicial». El president murcià declararà dilluns que ve en qualitat d’investigat pels presumptes delictes de prevaricació continuada, frau contra l’Administració, falsedat en document oficial i malversació de cabals públics, per la construcció d’un auditori durant la seva etapa com a alcalde de Puerto Lumbreras.

És cert que, malgrat el que va firmar al seu dia a Múrcia, Ciutadans ha impulsat al Congrés dels Diputats una reforma legal que posa la línia vermella en l’obertura de judici oral per exigir la dimissió dels càrrecs imputats. I aquesta és precisament la doctrina que sempre ha abanderat el PP per eximir de l’assumpció de responsabilitats els seus càrrecs investigats.

Poc té de casualitat que hores abans de donar per trencada l’aliança murciana, Rivera anunciés a Antena 3 reunions la setmana que ve entre el seu partit, el PSOE i Podem per buscar una majoria alternativa que permeti posar en marxa les mesures de regeneració democràtica a les quals es va comprometre el Partit Popular en el pacte d’investidura. Concretament, el partit taronja busca limitar els mandats del president del Govern a vuit anys, eliminar els aforaments i crear una comissió d’investigació sobre el presumpte finançament irregular del PP. Tres compromisos als quals els populars encara no han posat data  a hores d’ara.

Rivera va advertir que «si el PP no vol complir», Ciutadans buscarà «altres vies parlamentàries per tirar les mesures endavant», convençut a més a més que els votants del partit majoritari estan d’acord a limitar mandats i aforaments, però el problema és que «Rajoy va en contra dels temps de regeneració que necessita el país». «És una persona immobilista que tapa la corrupció del seu partit», va afegir el líder del partit taronja.

ACORD COMPLICAT

Notícies relacionades

Aquests contactes promoguts per Ciutadans es portaran a terme teòricament la setmana que ve. Per al que no hi ha data encara és per a la primera reunió dels partits de l’oposició a Múrcia per fixar l’estratègia a seguir. Tampoc resultarà gens senzill consensuar un candidat alternatiu entre els 45 diputats que conformen l’Assemblea Regional. L’article 33 de l’Estatut d’Autonomia estableix que la moció de censura haurà de ser proposada almenys pel 15% dels diputats regionals (set dels 45).

El grup popular l’integren 22 diputats, mentre que l’oposició en el seu conjunt en suma un total de 23, amb els 13 del PSOE, els 6 de Podem i els 4 de Ciutadans, que serien la clau per prendre a Sánchez un Govern que presideix des de l’any 2015.