EL DESAFIAMENT INDEPENDENTISTA

Bronca al Parlament després de comparar Turull la fiscalia i el TC amb el 23-F

"Són la versió 2017 del tothom a terra", afirma el cap de files de Junts pel Sí

Turull (JxSí) compara la querella de la fiscalia contra Forcadell i tres membres més de la Mesa del Parlament amb el 23-F. / FERRAN NADEU / ACN

1
Es llegeix en minuts

La decisió de la Fiscalia Superior de Catalunya de presentar una nova querella contra la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, i tres membres de Junts pel Sí de la Mesa ha crispat aquest dijous el ple de la Cambra amb intervanvi de retrets entre JxSí per una banda, i C's i PP per l'altra. La polèmica l'ha obert el president de JxSí a la Cambra, Jordi Turull, que ha comparat la Fiscalia i el Tribunal Constitucional (TC) amb els colpistes que van entrar al Congrés el 23 de febrer del 1981: "És la versió 2017 del tothom a terra".

El comentari ha enfadat els portaveus de C's i del PP: Carlos Carrizosa (C's) ha defensat que la Fiscalia és un òrgan independent i Alejandro Fernández (PP) ha considerat "lamentable" la comparació utilitzada per Turull, que ha demanat la convocatòria d'una Junta de Portaveus extraordinària per abordar la querella, que considera d'una gravetat extrema, mentre que el PP ha assegurat que no hi pensa assistir si és per fer "paral·lelismes amb el 23-F".

INDIGNACIÓ DEL PP I C'S

Les intervencions dels tres portaveus s'han caracteritzat per les esbroncades i els aplaudiments irònics de la bancada de JxSí a la de C's i PP i viceversa, i també amb laments dels mateixos protagonistes amb l'actitud dels seus rivals polítics. Alejandro Fernández ha lamentat la situació: "¡Visca la democràcia! ¿No volen que parli? ¿Tanta por els fem?", ha deixat anar a la bancada de JxSí, als quals ha acusat de degradació moral i ètica pels seus comentaris sobre el poder judicial.

Carrizosa ha defensat l'honorabilitat del TC i ha recordat que l'extinta CiU participava en el nomenament dels seus magistrats, i ha destacat que si ara el PDECat no ho fa és perquè ha perdut poder i ha quedat relegat al grup mixt del Congrés. Anna Gabriel (CUP) ha lamentat el to el debat: "Recolzem la petició d'una Junta de Portaveus i ho fem sense la necessitat de cridar", i ha considerat una anormalitat absoluta que la Fiscalia es querelli penalment contra membres del Parlament.

Notícies relacionades

PSC I SÍ QUE ES POT

Cap diputat ni del PSC ni de Sí que es Pot han volgut intervenir en la picabaralla. No obstant, al final de la sessió, el portaveu parlamentari de Sí que es Pot, Joan Coscubiela, ha retret a Turull la seva comparació en una conversa privada en què també hi havia el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i la coordinadora general del PDECat, Marta Pascal.