EL REPTE SOBIRANISTA

L'oposició exigeix al Govern català que expliqui els seus plans respecte al referèndum

Cap grup pregunta directament al president si es va reunir amb Rajoy

Retreuen a Puigdemont la falta de transparència i li demanen que no s'amagui

zentauroepp37390600 barcelona 22 02 2017  pol tica   sesi n de control a el gove170222182700

zentauroepp37390600 barcelona 22 02 2017 pol tica sesi n de control a el gove170222182700

2
Es llegeix en minuts

La reunió entre Carles Puigdemont i Mariano Rajoy va sortir a la llum coincidint amb el dia de la sessió de control al Govern català, que no va tenir més remei, doncs, que comparèixer després d'haver negat amb contundència i en repetides ocasions qualsevol contacte secret amb l'Executiu del PP. L'oposició va reclamar al president que aclareixi quins són els seus plans respecte al referèndum, si bé va sorprendre que cap grup va aprofitar l'oportunitat d'or de preguntar-li directament si s'havia citat amb Rajoy a la Moncloa o no. Puigdemont va poder així esmunyir-se i no haver de confirmar una trobada que ell mateix havia desmentit.

Sí que li van retreure la falta de transparència al voltant de l'entrevista de l'11 de gener, sobre la qual tampoc van demanar detalls, i van exigir saber si la Generalitat té una agenda oculta en relació amb la consulta. La líder de l'oposició, Inés Arrimadas, va demanar claredat al president de la Generalitat. "Ni diuen la veritat sobre les reunions que tenen ni donen explicacions sobre temes incòmodes ni afronten els problemes dels catalans; no s'amagui i no oculti informació sobre què fa o deixa de fer", li va etzibar la líder de Ciutadans.

Catalunya Sí que es Pot, que va apuntar a un "doble llenguatge" del Govern, també va al·ludir a la confusió dels últims dies. "Voldríem que dialoguessin cada dia amb el Govern d'Espanya, però no s'amaguin, deixin de jugar a 'Els Pastorets' --va assenyalar el president del grup parlamentari, Lluís Rabell--. No és cap vergonya que parli amb el senyor Rajoy, és el seu deure".

El seu company de files a Madrid Xavier Domènech va titllar d'"episodi tragicòmic que voreja el ridícul" la reunió entre els dos dirigents. El portaveu d'En Comú Podem al Congrés va considerar que, almenys, queda clar que "hi ha consciència que el problema és greu", però també va instar a explicar en públic el que es diu en privat.

SENSE RESPOSTES CONCRETES

Notícies relacionades

El líder del PSCMiquel Iceta, ja va assegurar dimarts que tenia constància dels contactes Govern-Generalitat, cosa que li va comportar les crítiques del portaveu del PDECat al Congrés, Francesc Homs, i del d'ERCJoan Tardà, que van apuntar al seu interès a vendre aquesta versió. "Més [reunions] hi hauria d'haver i amb més resultats", va assenyalar aquest dimecres. Va retreure a Puigdemont que "el molesti que els catalans sàpiguen què fa en privat" i li va preguntar pels seus preparatius per al referèndum. Una qüestió que no va obtenir cap resposta concreta del president.

Mentrestant, la CUP, que també havia negat qualsevol cita secreta, va obviar durant la sessió el tema estrella del dia. La diputada Mireia Vehí va centrar la seva pregunta al president en el conflicte laboral dels estibadors.