Maza concedeix les principals fiscalies al sector conservador

El fiscal general proposarà Manuel Moix per a Anticorrupció i Jesús Alonso per a l'Audiència Nacional

Substitueix el cap superior de Múrcia en plena polèmica amb Pedro Antonio Sánchez

1
Es llegeix en minuts
ÁNGELES VÁZQUEZ / MADRID

El fiscal general de l’EstatJosé Manuel Maza, va tenir oportunitat ahir de demostrar si apostava per la continuïtat o imprimia un gir radical a les cares de la carrera fiscal, amb l’elecció dels responsables de les fiscalies més importants. I va optar per la segona via, per a disgust del sector progressista de la carrera.

Maza proposarà que qui dirigeixi Anticorrupció sigui el fiscal del Tribunal Suprem (TS) i exfiscal superior de Madrid Manuel Moix, i que al capdavant de l’Audiència Nacional hi hagi el seu actual tinent fiscal, Jesús Alonso, portaveu de la conservadora Associació de Fiscals. Tots dos seran ascendits a la primera categoria fiscal per  ocupar els seus nous càrrecs.

Després d’escoltar el Consell Fiscal, Maza va decidir canviar fins i tot el fiscal superior de MúrciaManuel López Bernal, que serà substituït per José Luis Díaz Manzaneda. El relleu té lloc en plena polèmica per l’ordre que va donar de no recolzar la investigació al president de la comunitatPedro Antonio Sánchez, pel 'cas Púnica'. Precisament, el Congrés dels Diputats va citar ahir el fiscal general per al dia 1 de març a una compareixença en què haurà d’aclarir la seva actuació.

L’òrgan assessor del fiscal general va concedir sis vots a Moix, davant dels cinc rebuts per Alejandro Luzón, actual fiscal del cas Bankia i tinent fiscal de la Secretaria Tècnica de la Fiscalia General. A Moix el van recolzar els membres del consell fiscal designats per l’associació conservadora, i Luzón va obtenir els suports dels tres components de la Unió Progressista de Fiscals i dels membres nats.

Notícies relacionades

LES CRÍTIQUES

Amb idèntica votació va resultar l’elecció del fiscal en cap de l’Audiència Nacional. L’actual responsable, Javier Zaragoza, de la UPF, va obtenir cinc vots i Alonso, els sis de la seva associació. Fonts fiscals van criticar que cap càrrec hagi recaigut en un membre o persona pròxima a l’associació progressista, cosa que interpreten com que Maza va substituir Consuelo Madrigal, que comptava amb la seva renovació en el càrrec, amb aquest fi. H