Protesta a Celrà i Girona contra les maniobres militars d'aquest dilluns

L'alcalde de Celrà diu que l'Exèrcit ha "trepitjat la democràcia" perquè el ple va aprovar per unanimitat una moció que rebujta la seva presència

Unes 200 persones s’han manifestat en contra de les maniobres de l’exèrcit a la seva localitat. / ATLAS VÍDEO

1
Es llegeix en minuts

Amb pancartes i proclames com 'Que se'n vagin', 'Prou maniobres' o 'No passaran' han transcorregut a primera hora les marxes de protesta convocades a Celrà Girona contra les maniobres militars que l'Exèrcit ha organitzat per a aquest mateix dilluns entre els dos municipis, on 80 soldats marxaran per les Gavarres.

Unes 200 persones -entre elles l'alcalde de Celrà, Dani Cornellà, i el tinent d'alcalde, Josep Bartis, tots dos de la CUP- han participat en aquesta manifestació, que ha transcorregut per la zona del Castell de Sant Miquel, el mateix recorregut que està previst que facin els militars.

El consistori de Celrà, un dels convocants de la marxa, va proclamar la setmana passada a través d'un bàndol que l'Exèrcit "no és benvingut" al municipi i va recordar que el 8 de novembre del 2016 el ple va aprovar per unanimitat el rebuig "als actes d'exaltació militar i de legitimació de la violència i de les armes", entre ells, les maniobres militars. “Ens han trepitjat la democràcia”, ha assenyalat l'alcalde de Celrà, que considera que la presència de l'Exèrcit és una "represàlia" pels acords presos al consistori.

Notícies relacionades

L'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas (CiU), també va mostrar la seva oposició als exercicis de l'Exèrcit i va explicar que havia enviat un requeriment a les autoritats militars perquè desistissin de la seva decisió, una petició que va caure en sac foradat. Un portaveu de la Inspecció General de l'Exèrcit va detallar dissabte passat que les pràctiques d'aquest dilluns són "marxes d'enduriment" i que no inclouen la utilització d'armes de foc. Els soldats, va afegir el portaveu, s'entrenen recorrent llargues distàncies o camins rurals amb desnivell.

Durant la marxa, s'ha sabut que els soldats havien arribat fins al castell de Mabarrera, de titularitat municipal. Quan l'agutzil ha anat a notificar-los que se n'havien d'anar se n'han anat. Aquesta tarda, a les 19 hores, hi ha convocada una concentració davant l'Ajuntament de Celrà.