LA PLAGA DE LA CORRUPCIÓ

El fiscal s'inclina ara perquè Urdangarin pugui eludir la presó

Horrach sospesa demanar que se li imposi una fiança per evitar la reclusió

El tribunal decidirà dijous si adopta mesures cautelars contra l'exduc

 

  / AFP / JAIME REINA

2
Es llegeix en minuts

El fiscal del 'cas Nóos', Pedro Horrach, ja no té tan clar que Iñaki Urdangarin, marit de la infanta Cristina de Borbó, hagi d’ingressar a la presó sí o sí de manera immediata. Si això va ser el que va defensar divendres passat tot just conèixer la sentència per entendre que hi havia risc de fuga, ahir es va decantar per demanar presó preventiva eludible amb fiança per a l’exduc de Palma i el que va ser el seu soci, Diego Torres, condemnats a sis i vuit anys de presó respectivament, les penes més elevades de l’escàndol jutjat a Mallorca.

L’Audiència de Palma ha convocat per dijous que ve a les 10.30 hores la visteta en què es decidiran les possibles mesures cautelars per als condemnats. «Encara no he decidit si demanaré l’ingrés a la presó de Torres i Urdangarin. Dependrà de les al·legacions, i les circumstàncies personals i econòmiques», va matisar ahir en declaracions a Antena 3 Horrach, el representant del Ministeri Públic en la causa.

PETICIÓ "EQUÀNIME"

Horrach va explicar que el criteri general de la Fiscalia Anticorrupció és sol·licitar presó preventiva per als condemnats a més de cinc anys de presó, però que vol escoltar les parts i conèixer les seves circumstàncies per-

sonals per demanar «les més equànimes». «No va descartar la possibilitat d’una presó preventiva amb fiança, de manera que el mer dipòsit de la fiança exclouria la presó», va precisar el fiscal.

Respecte a la diferència entre les penes que demanava la Fiscalia Anticorrupció i les que ha acabat imposant la sentència, Horrach va manifestar que «respon a la lògica jurídica» perquè el Tribunal de Palma ha exclòs «diversos delictes que consideràvem que havien comès tant el senyor Torres com Urdangarin» i, en conseqüència, la rebaixa de pena ha sigut «substancial». Davant això, va dir que «en principi» informarà a favor de recórrer la sentència en alguns aspectes, com els relatius als fets de València de la trama i als costos dels esdeveniments.

Els que també recorreran la resolució seran els advocats defensors dels dos principals acusats, Urdangarin i Torres, Mario Pascual Vives i Manuel González Peeters, respectivament, que ahir van coincidir a apuntar que s’oposaran a la presó preventiva i a qualsevol mesura cautelar per als seus clients.

"TRACTE DE PERJUDICI PER A LA INFANTA"

Notícies relacionades

Per la seva banda, l’advocat de la infanta Cristina, Pau Molins, va assegurar que aquesta «havia sigut asseguda al banc dels acusats per ser qui és». El lletrat va demanar respecte per una sentència que considera «justa» i va defensar que «el més important en dret penal és que no es respon pel que un sap o deixa de saber, sinó que es respon pel que un fa o deixa de fer». Per això, segons la seva opinió, «hi ha hagut un tracte de perjudici».

Molins va explicar que la infanta està preocupada per la situació del seu marit, però «esperançada pel tràmit casacional». Després de la sentència del Tribunal de Palma, queda pendent la revisió del Suprem: «Hi ha la possibilitat que redueixi les penes o fins i tot absolgui i corregeixi les imposades en primera instància», va assegurar l’advocat.