Cimera Rajoy-Hollande amb el 'brexit', Le Pen i Catalunya sobre la taula

El president francès convidarà el cap de l'Executiu espanyol a una cimera amb Alemanya i Itàlia el 6 de març a Versalles

Rajoy i Hollande es reuneixen a Màlaga. / periodico

Rajoy i Hollande es reuneixen a Màlaga.
jgblanco37369613 spanish prime minister mariano rajoy  r  and president of th170220120833

/

1
Es llegeix en minuts
PILAR SANTOS / MÀLAGA

El president francès, François Hollande, i el cap de l'Executiu central, Mariano Rajoy, celebraran aquest dilluns a Màlaga la XXV cimera hispano-francesa, la quarta amb ells de protagonistes i l'última per al líder gal, que deixa el càrrec el pròxim mes de maig. Set ministres acompanyen el líder del PP en una reunió que se celebra a la ciutat andalusa perquè allà hi ha el Centre d'art Pompidou, filial del de París i l'únic obert fora de França.

En la reunió de treball entre els dos mandataris s'abordarà el difícil moment que passa la Unió Europea amb la pròxima sortida del Regne Unit, l'auge de l'extrema dreta amb el clar exponent de Marine Le Pen al país veí, que ho té tot de cara per guanyar en les pròximes eleccions presidencials, i el desafiament independentista català, davant el qual l'Elisi sempre ha recolzat la Moncloa. També els populismes, contra els quals adverteix Rajoy en les seves últimes intervencions aquests últims mesos, sortiran en la conversa sobretot amb la incògnita que suposa tenir Donald Trump a la Casa Blanca.

REUNIÓ A VERSALLES

Hollande està de sortida però abans de deixar l'Elisi vol prendre una última iniciativa internacional i organitzarà a Versalles el pròxim 6 de març una cimera amb Alemanya, Itàlia i Espanya per enfortir les relacions entre aquests quatre governs de cara a la difícil etapa del 'brexit' i per preparar la celebració dels 60 anys del Tractat de Roma, considerat com l'acte fundador de l'Europa política, avui en hores tan baixes. Amb la invitació a Rajoy, el president espanyol recupera presència diplomàtica després d'un 2016 apartat dels focus amb l'argument que estava en funcions. 

ACORD SOBRE MATERIAL INCAUTAT A FRANÇA A ETA

Notícies relacionades

Entre els documents bilaterals firmats s'inclourà una declaració d'intencions sobre la remissió a Espanya de material incautat a ETA al país veí. L'entrega de papers, armes i altres objectes que fa anys que estan emmagatzemats en dipòsits judicials francesos poden ajudar a l'aclariment d'assassinats no resolts. 

A més, també hi haurà un memoràndum per a la creació de la Universitat Franco-espanyola, un acord per al trasllat de cadàvers per via terrestre i un altre per reforçar la cooperació cultural.