CANVIS AL PARTIT MORAT

Tensió en el pablisme al filtrar que Errejón serà candidat a Madrid

Iglesias pacta que competeixi contra Cifuentes, però el seu entorn compromet l'èxit de l'operació a airejar-la

El líder premia el seu nucli dur i deixa l'errejonisme sense poder orgànic ni parlamentari

2
Es llegeix en minuts
Iolanda Mármol
Iolanda Mármol

Periodista

ver +

Nova jugada mestra de Pablo Iglesias. Cop d'efecte en la reestructuració de la cúpula estatal. El líder fulmina el seu número dos i atorga un enorme poder a la seva cap de gabinet, Irene Montero. Era tot un secret a crits que aixecava certa polseguera, després de prometre generositat i unitat als militants. En aquest context, l'entorn pablista ha filtrat que, a canvi, Íñigo Errejón serà el candidat a les eleccions autonòmiques a la Comunitat de Madrid. Davant el Consell Ciutadà Estatal (CCE), la cúpula morada que aquest dissabte ratificarà per votació els canvis en el partit, Iglesias no l'ha esmentat expressament, però sí que ha assenyalat la importància de tenir un cap de llista de màxima solvència a la capital. “A Madrid, no només s'ha de reeditar el govern del canvi a l'Ajuntament, sinó que s'han d'acumular forces per derrotar Cifuentes amb una candidatura guanyadora”, ha assenyalat.

Fonts coneixedores de les converses confirmen que l'assumpte ha estat sobre la taula, però no asseguren que la decisió estigui tancada i sigui inamovible. Iglesias l'ha criticat públicament en el seu discurs i els errejonistes es neguen a avalar aquesta informació. Ras i curt: la proposta s'ha debatut, Errejón no la desmenteix, però que s'hagi ventilat a la premsa és significatiu, i més quan la filtració prové del sector pablista a la Comunitat de Madrid. 

REPARTIMENT DEL PASTÍS

El repartiment segur del pastís és aquest: Irene Montero pren a Errejón la cartera de més visibilitat, el càrrec de portaveu al Congrés. Errejón perd aquesta funció i la secretaria política, una de les de més pes. A canvi es queda la secretaria d'anàlisi estratègica, que no té tant poder, i que pot recollir part del treball que duia a terme la dimitida Carolina Bescansa. Al Parlament, es queda com a portaveu de la comissió constitucional, un càrrec que fins ara tenia Iglesias però pel qual el líder ha mostrat escàs interès: no ha anat a algunes de les cites més importants d'aquest òrgan. 

Notícies relacionades

Errejón aconsegueix incloure dos membres errejonistes més a l'executiva: Pablo Bustinduy (internacional) i Auxiliadora Honorato (polítiques públiques), però lluny del 40% que pretenia com a proporció als resultats de Vistalegre 2. 

Iglesias situa el seu nucli dur als càrrecs de més poder. Montero com a portaveu parlamentària. Pablo Echenique segueix com a secretari d'organització; Rafael Mayoral també continua com a secretari de relacions amb la societat civil; Juanma del Olmo entra a l'executiva com a responsable de noves tecnologies i xarxes (fins ara en mans de l'errejonisme); a la secretaria d'internacional hi situa la líder de Podem a les Canàries, Mari Pita, i en economia rescata Nacho Álvarez, que va dimitir amb Carolina Bescansa. També hi entra l'anticapitalista Miguel Urbán.