ESCÀNDOL A LES FILES POPULARS

El Congrés investigarà el 'Fernándezgate' si hi ha legislatura

L'oposició aconsegueix aprovar una comissió per aclarir l''operació Catalunya'

Rufián titlla el ministre de l'Interior de "gàngster" i Homs demana diàleg per fer fora el PP

undefined35696849 madrid  27 09 2016  politica pleno en el congreso de los dip160927170807

undefined35696849 madrid 27 09 2016 politica pleno en el congreso de los dip160927170807 / JOSE LUIS ROCA

2
Es llegeix en minuts
Iolanda Mármol
Iolanda Mármol

Periodista

ver +

El Congrés va aprovar ahir investigar el 'Fernándezgate' en una votació que va unir les forces de l’oposició en una decisió d’elevat valor simbòlic, però que, segons evolucioni l’escenari polític, pot tenir escassa traducció pragmàtica. La comissió parlamentària que vetllarà per aclarir la presumpta utilització il·lícita de les forces de seguretat de l’Estat contra els adversaris del PP quedarà en paper mullat si no avança la legislatura.

Antonio Trevín

DIPUTAT DEL PSOE 

"Volem aclarir si aquest Govern ha creat una policia política i si el president ho sap tot. Així de simple i de sinistre”

Si el 30 d’octubre no s’ha investit president i es dissolen les Corts per anar a noves eleccions, la iniciativa quedarà en via morta. Ho va recordar el portaveu del PDC, Francesc Homs, que va exhortar a buscar l’entesa per fer fora de la Moncloa a «els que no en són dignes».

El banc blau reservat al Govern va quedar buit. Ni el requerit ni cap altre ministre van escoltar els arguments amb què PSOE, ERC i el Partit Demòcrata van defensar la creació de la comissió d’investigació. Els membres de l’Executiu van arribar a les nou del vespre, van votar i se’n van anar.

ELS ARGUMENTS

El PSOE va exposar que Fernández Díaz va crear una «camarilla policial per investigar i perseguir els adversaris polítics» i consideren que les gravacions que es van fer públiques el juny passat en què se sent el ministre ho proven. «Volem aclarir si aquest Govern ha creat una policia política i si el president ho sap tot. Així de simple i de sinistre», va reclamar el diputat socialista Antonio Trevín.

Gabriel Rufián

PORTAVEU D'ERC

"Ja n'hi ha prou de gàngsters entre faristols i independentistes davant de jutges. Ja n'hi ha prou de perseguir estelades en estadis i protegir defraudadors en congressos"

Amb una posada en escena que no va deixar ningú indiferent, el portaveu d’ERC va comparar la presumpta creació d’una 'policia patriòtica' amb la màfia i els gàngsters, i va reproduir des de la tribuna d’oradors la conversa gravada a Fernández Díaz. «Ja n’hi ha prou de senyors ics. Ja n’hi ha prou de passar vergonya aliena d’olor de naftalina. Prou de 'Vitos Corleones' sense honor i de clemències covardes. Prou de gàngsters entre faristols i independentistes davant de jutges. Prou de perseguir estelades en estadis i protegir defraudadors en congressos», va clamar Gabriel Rufián. «Jo sí que els vull guanyar una guerra 80 anys després a la trinxera d’una comissió d’investigació per això», va advertir.

Homs va assenyalar que si els dirigents del PP no són conscients de la gravetat de les acusacions és que no són «dignes representants de res ni de ningú». «Quan s’està disposat a crear una policia política, a manipular la fiscalia i els jutges de les instàncies més altes, és que ja no estem en una democràcia», va retreure.

Notícies relacionades

El líder d’En Comú Podem ho va comparar amb l’escàndol del 'Watergate'. «El que tocaria fer és un 'impeachment' democràtic per fer fora el Richard Nixon espanyol», va reprovar Xavier Domènech.

DES DEL 2004

El Govern es nega a comparèixer per estar en funcions, però si la legislatura tira endavant no podria escudar-se en això. Seria la primera comissió d’aquestes característiques al Congrés des de l’11-M, el 2004, fet que el PP utilitza per desdenyar l’exigència de l’oposició. El portaveu popular va arribar a titllar d’«energúmens» els que van votar a favor de la comissió.