DECISIÓ JUDICIAL

Un jutge admet una denúncia per revelació de secrets contra Santi Vidal

L'exsenador d'ERC va afirmar que la Generalitat ha obtingut il·legalment dades fiscals dels catalans

Vidal serà investigat per una suposada ’revelació de secrets’. / AGUSTÍN CATALÁN / EUROPA PRESS VÍDEO

1
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El Jutjat d'Instrucció número 13 de Barcelona ha admès a tràmit la denúncia que un particular va presentar el 27 de gener contra l'exsenador d'ERC Santiago Vidal Santiago Vidal, per les conferències en què va mantenir que el Govern català havia obtingut il·legalment dades fiscals dels catalans. El magistrat ha acordat obrir diligències prèvies per un presumpte delicte de revelació de secrets i delicte informàtic, al mateix temps que ha requerit al Senat perquè certifiqui si Vidal segueix sent membre d'aquesta cambra o si ha abandonat l'escó i en quina data, com així ho va fer.

La Fiscalia Superior de Catalunya haurà d'estudiar ara el contingut de la denúncia i decidir si continua o no amb les indagacions que també té obertes pel mateix motiu el mateix 27 de gener. I és que la fiscalia no pot investigar si ja ho fa un jutge d'instrucció. 

Les diligències de la fiscalia tenen com a objectiu descobrir si la Generalitat va elaborar informes relatius a la ideologia dels jutges que exerceixen a Catalunya, com va apuntar a les seves conferències l'exsenador d'ERC, entre altres qüestions. L'exsenador va arribar a dir en una de les seves conferències: “El Govern disposa de les vostres dades fiscals. No us diré com les hem aconseguit, perquè ha sigut de manera absolutament il·legal. Tots esteu fitxats. En el nou Estat no s'escaparà ningú. A canvi, us donem la paraula d'honor que sabreu on va cada euro”.

DADES RESERVADES

Pel ministeri públic, les manifestacions fetes per Vidal "suggereixen l'existència de comportaments que, si es confirmessin, podrien suposar la comissió de diversos fets delictius", entre ells "l'apoderament il·lícit" de dades reservades o l'elaboració d'informes sobre l'"afinitat ideològica" del col·lectiu de jutges que exerceixen a Catalunya. Aquesta investigació no té com a objecte, de moment, l'exsenador d'ERC, sinó que se cenyeix a les suposades irregularitats que puguin haver comès els membres del Govern català.

Notícies relacionades

Per una altra part, el TSJC també està pendent de resoldre si admet a tràmit una querella que el partit VOX va presentar contra el president de la Generalitat Carles Puigdemont i els consellers Oriol Junqueras i Carles Mundó, per les manifestacions de l'exsenador. La fiscalia va demanar la seva inadmissió.

L'exsenador d'ERC va ser suspès el 2015 pel Consell General del Poder Judicial (CGPJ) de les seves funcions de magistrat, després que admetés haver participat en la redacció d'una Constitució per a una eventual Catalunya independent.