LA PLAGA DE LA CORRUPCIÓ

En llibertat tots els detinguts del 3% a l'espera de ser cridats pel jutge

Els investigadors del cas busquen proves de falsejaments en agendes i 'e-mails'

La fiscalia sospita que les irregularitats es van forjar en reunions prèvies perquè els contractes d'obres són "impecables"

zentauroepp37142495 hospitale de llobregat    baix llobregat     02 02 2017    p170203104802

zentauroepp37142495 hospitale de llobregat baix llobregat 02 02 2017 p170203104802 / JOAN PUIG

3
Es llegeix en minuts
J. G. ALBALAT / ESTHER CELMA / ÁNGELES VÁZQUEZ / BARCELONA / TARRAGONA / MADRID

Els investigadors de l’últim cop contra la trama del 3%, de suposat finançament irregular de CDC, prossegueixen les seves indagacions a l’espera que els 18 arrestats passin a disposició judicial. Després d’examinar durant tota la nit els documents intervinguts en els registres, la Guàrdia Civil es va dedicar ahir a interrogar els vuit detinguts que van passar la nit als calabossos. Tots ells van anar quedant en llibertat després de l’interrogatori a l’espera de ser cridats a declarar pel titular del Jutjat d’Instrucció número 1 del Vendrell, Josep Bosch, en els pròxims dies.

Es tracta de l’exconseller delegat de Copisa Francesc Xavier Tauler, que va demanar l’habeas corpus, i que li va denegar la jutge de guàrdia a l’entendre ajustat a la legalitat el seu arrest; l’exdirigent de CDC Francesc Sánchez; l’extinent d’alcalde de Barcelona i exresponsable de BIMSA Antoni Vives; l’extresorer de CDC i la Fundació CatDem Andreu Viloca; l’exdirector d’Infraestructures.cat Josep Antoni Rosell; Josep Manel Bassols i Sergio Lerma (Oproler), i Félix Pasquina (Pasquina).

Diversos dels arrestats es van acollir al seu dret constitucional a no declarar mentre es mantingui el secret de sumari, però altres sí que van donar explicacions sobre les obres per les quals estan imputats. Així ho van apuntar fonts de la investigació, que van assenyalar que alguns dels empresaris citats van col·laborar oferint detalls de les operacions.

SÁNCHEZ, CANSAT PERÒ TRANQUIL

Sánchez va ser el primer a abandonar la comandància. El que va ser coordinador de règim intern de CDC es va mostrar cansat però tranquil, va evitar pronunciar-se sobre possibles querelles, i va afirmar que la Guàrdia Civil els va dispensar un tracte exquisit. «Conec el cas molt bé perquè soc l’advocat de Convergència i estic absolutament tranquil; sé com està el procés», va afirmar.

Preguntat sobre si considerava que la data de l’operació tenia intencionalitat política al produir-se en dies pròxims al judici pel 9-N, Sanchez va llançar una resposta irònica: «Això ja sabem que passa sempre, però no vull dir res més del que ja sabem tots». També va manifestar que el poden investigar «de dalt a baix perquè no trobaran res».

EXPEDIENTS "IMPECABLES"

La Fiscalia Anticorrupció té posat el focus especialment en les agendes i els correus electrònics que la Guàrdia Civil va incautar dijous, juntament amb expedients administratius de les obres sota sospita. Sosté que aquests expedients serien «impecables» i els tripijocs es van forjar en reunions prèvies; per això són importants les agendes i 'e-mails'.

Anticorrupció ja exposava dijous com s’haurien forjat les irregularitats: «Per un costat, els concursos són arreglats de manera que les irregularitats no consisteixen a saltar-se els requisits formals, sinó que venen atorgades prèviament, i els investigats els donen una aparença de regularitat. Per això, si s’analitzen aquests concursos sense el context de les reunions prèvies i les donacions, fonamentalment a CatDem, no s’entreveu el seu caràcter fraudulent. Per un altre, els concursos estarien controlats».

Notícies relacionades

 Llavors ja apuntava a Viloca com a epicentre de la trama: «Durant la investigació ha quedat acreditat que Viloca, sent administrador i tresorer de la llavors CDC (abans CiU) i de la Fundació CatDem, portava un control exhaustiu de totes les licitacions i adjudicacions d’obra pública i de concursos oferts per diferents administracions sota l’esfera de poder de CDC. A més a més, Viloca és qui controlava de forma sistemàtica els pagaments que serien, si es confirma, suborns sota l’aparença de donacions, a través de les seves fundacions vinculades: CatDem i Forum Barcelona».

OBRES SOTA SOSPITA

L’operació Pika es va estendre dijous a nou municipis catalans, entre ells Barcelona, Lleida i Girona, i va arribar a Madrid, on tenen seu empreses a les quals es va adjudicar alguna de les nou obres sota sospita. Es tracta de l’ampliació sud i la construcció del dic de l’est del port de Barcelona, les remodelacions del Paral·lel, les Glòries i el carrer de Lucà, a Barcelona, el manteniment de col·legis públics de la ciutat, l’Institut Lluís de Peguera de Manresa, el mirador de les Aigües per a l’arranjament del passeig del mateix nom a la carretera d’Horta-Cerdanyola fins a Can Ferrer, el carril bici de la Gran Via fins a Pont del Treball i la construcció d’estacions a Sabadell.