FRACTURA INTERNA

Podem s'incendia

Iglesias i Errejón s'esbronquen a l'escó en el pitjor dia de la història del partit morat

S'espera que tots dos confirmin les pròximes hores que es presenten a Vistalegre per separat

undefined37119342 6100874170131153418

undefined37119342 6100874170131153418 / AGUSTIN CATALAN

2
Es llegeix en minuts
Iolanda Mármol
Iolanda Mármol

Periodista

ver +

Ningú a Podem recorda un dia més dur per al partit. Dirigents de totes les famílies admetien el dolor de veure com els escassos ponts que quedaven s’esquerdaven. Al migdia, sabien que no arribarien a cap pacte en temes fonamentals, potser perquè les paraules intercanviades ja eren impossibles d’esborrar. I a primera hora de la tarda, l’incendi que corria pels despatxos va arribar a l’hemicicle del Congrés, per a estupefacció general.

Pablo Iglesias

SECRETARI GENERAL

"No som holandesos. Som espanyols i quan parlem gesticulem"

Pablo Iglesias va esbroncar Íñigo Errejón així que va arribar a l’escó, durant uns minuts que es van fer eterns i que els fotògrafs van immortalitzar. El secretari general, amb les celles arrufades i gest de retret, va agafar el número dos per l’espatlla i va iniciar una discussió que només es va acabar quan un altre diputat morat els va cridar l’atenció i va avisar que les càmeres els estaven retratant.

De què van parlar no ha transcendit. L’equip d’Iglesias va sortir a desmentir la bronca i va explicar que es tractava d’una conversa com moltes altres. Errejón no va negar la discussió i va dir que havien parlat de manera «apassionada», però va eludir desvelar el contingut. «Teniu les imatges», i va concloure: «Les coses que es parlen entre amics i companys a l’escó es queden a l’escó». La seva cara quan va descobrir que la polèmica era 'trending topic' era un poema. Iglesias, en canvi, va voler treure ferro a l’assumpte. «No som holandesos. Som espanyols, i quan parlem, gesticulem», va justificar.

PROJECTES ENFRONTATS

La imatge capturada és rellevant no per si mateixa (Iglesias i Errejón han discutit llargament en el passat), sinó perquè aquesta vegada sí que avança el que passarà avui: presentaran projectes enfrontats a la seva assemblea estatal (Vistalegre 2). La qüestió no és nociva en si mateixa --al cap i a la fi els simpatitzants decidiran quin full de ruta volen per al nou Podem-- sinó perquè revela el nivell d’hostilitat que hi ha al partit i deixa en l’aire la pregunta sense resposta: ¿És possible cosir aquestes dues ànimes després de Vistalegre 2? 

Íñigo Errejón

SECRETARI POLÍTIC

"El que ens diem entre amics i companys a l'escó allà es queda"

La tensió acumulada els últims mesos es va desbocar ahir per l’intercanvi d’acusacions en l’equip tècnic, que negocia les normes per a l’assemblea estatal. Hi ha dos factors clau que van incendiar els ànims. Un. Com han de ser les pantalles que es trobaran els inscrits en la votació per garantir la neutralitat de les candidatures i evitar que l’ordre en què apareguin n’afavoreixi una en detriment d’altres. I dos. Com es configura la comissió de garanties, que és el tribunal de justícia interna de Podem, un òrgan fortament qüestionat per falta de neutralitat.

Notícies relacionades

Davant l’absència d’acord, el secretari d’organització, Pablo Echenique, va demanar a la mateixa comissió de garanties que decideixi sobre si mateixa, i això va desencadenar la protesta enardida del sector errejonista.

Sense un més que improbable 'deus ex machina', Iglesias i Errejón confirmaran en les pròximes hores que concorren per separat a Vistalegre 2. Els pablistes, convençuts que el secretari polític els ha declarat la guerra. Els errejonistes, convençuts que la guàrdia pretoriana d’Iglesias prefereix dinamitar el partit a deixar-los guanyar.