AUDIÈNCIA DE BARCELONA

Un empresari admet davant el jutge que va finançar il·legalment Unió

El testimoni explica que va cobrar serveis fets al partit a través de societats privades i una fundació

Cuevas implica en les operacions l'exdiputat Sánchez Llibre i el tresorer difunt del partit democristià

jgblanco37110664 barcelona   barcelones    30 01 2017      politica    declar170130135215

jgblanco37110664 barcelona barcelones 30 01 2017 politica declar170130135215 / JOAN PUIG

2
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

L'administrador de l'empresa Kontrast Produccions, Jordi Cuevas, ha reconegut aquest dilluns a l'Audiència de Barcelona, que va cobrar serveis prestats a Unió Democràtica de Catalunya (UDC) a societats privades i a la Fundació Catalunya i TerritoriCatalunya i Territori, vinculada al partit democristià. En la seva declaració en el judici que se celebra contra la cúpula d'aquesta entitat, el testimoni ha assegurat que l'exdiputat d'aquesta formació Josep Sánchez Llibre va ser qui, davant la seva petició que se li pagués el deute per organitzar actes i campanyes electorals, li va comentar que el gerent del partit (difunt fa uns anys) li diria com percebre els diners.

Per cobrar el deute, segons ha explicat el testimoni, havia de girar factures falses per la suma pendent no al partit, sinó a una sèrie d'empreses amb qui mai havia treballat. La fiscalia sosté que aquestes companyies eren del grup IMS, els responsables de les quals (dos dels acusats) ordenarien el seu pagament, i fins i tot arribarien a indicar a Cuevas els conceptes que havia d'incloure-hi.

Així, el 2005, el responsable de Kontrast, seguint aquestes indicacions, va facturar a les mercantils d'IMS per serveis prestats en realitat a Unió 116.588 euros. Els acusats van utilitzar per fer aquest pagament fons rebuts, així mateix, de la fundació Catalunya i Territori, detalla l'acusació. Però és que, a més, aquesta mateixa entitat, va subratllar el testimoni, va pagar directament dues factures per un import total de 61.448 euros que responien també a serveis prestats en realitat a Unió (que està sent jutjada com a responsable civil subsidiària)  i no a la fundació.

"NO PUC AGUANTAR MÉS"

Notícies relacionades

Cuevas ha detallat que va treballar durant anys per a Unió organitzant actes, congressos i portant campanyes electorals (com la del 2004). La seva empresa cobrava cada mes 41.368 euros i d'allà s'anaven descomptant les despeses. Tenien fins i tot un despatx propi. El 2005, no obstant, els serveis prestats al partit van excedir la xifra pactada i es va generar un deute que Cuevas va reclamar a la formació política, contactant, segons ha explicat aquest dilluns, amb Sánchez Llibre i, després, amb qui era gerent d'Unió.

“Josep [Sánchez Llibre] jo no puc aguantar més aquesta situació”, li va dir, segons les seves paraules, a l'exdiputat. l La majoria d'aquest deute, que va arribar als 600.000 euros, provenia de la campanya electoral del 2004 de Josep Antoni Duran Lleida. Va ser llavors quan el van redirigir a les empreses privades i a la fundació. “Jo havia de pagar l'IVA i els meus proveïdors. Estava desesperat”, recorda Cuevas.

Temes:

Unió Corrupció