JUDICI PER PRESUMPTA CORRUPCIÓ

L'Audiència de Barcelona jutja una trama que va beneficiar i va pagar deutes d'Unió

La Fundació Catalunya i Territori va vendre locals al partit per sota del preu del mercat i va pagar deutes de la formació

 

  / ALBERT BERTRAN

1
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El tret de sortida dels judicis per corrupció per a aquest 2017 a Catalunyajudicis per corrupció per a aquest 2017 es produirà aquest divendres. Davant un tribunal de l'Audiència de Barcelona s'asseuran al banc dels acusats l'expresident de la Fundació Catalunya i Territori (FCT)Fundació Catalunya i Territori  i exdirector general de Consum, Josep Boqué, i dos vocals per haver comès suposadament un delicte d'estafa a través del grup financer IMS i haver afavorit i desviat fons a Unió Democràtica de Catalunya (UDC)que serà jutjada com a responsable civil subsidiària. El fiscal reclama fins a 17 anys de presó.

El judici es prolongarà fins a finals de febrer. En la primera sessió es debatran qüestions jurídiques i dilluns començaran a declarar els testimonis. Els acusats ho faran els últims (a partir del 17 del mes que ve), abans de les conclusions finals. Aquesta no és la fórmula habitual (fins ara els acusats eren els primers a ser interrogats), encara que cada vegada s'està estenent més.

La fiscalia detalla en el seu escrit d'acusació que Unió es va beneficiar de la trama, ja que el partit va eximir l'entitat de pagar el lloguer d'alguns locals i, posteriorment, vendre'ls-hi a "un preu sensiblement inferior al del mercat" i en condicions "anormalment avantatjoses".

PAGAMENT D'ACTES DEL PARTIT

La fundació afí a Unió també va pagar serveis a una empresa privada que, en realitat, havia de facturar el partit democristià. UDC tenia un deute amb Kontrats Produccions, que li organitzava congressos i jornades. El seu administrador va declarar que el que era gerent del partit, ja mort, li va indicar que enviés les factures al grup IMS, que, al seu torn, s'havia nodrit de fons de la fundació (1,8 milions) i en el qual hi havia membres de Catalunya i Territori. Aquesta quantitat puja a 61.448 euros.

Notícies relacionades

FTC arrendava locals a Unió en diferents localitats catalanes i el 2005 va deixar de cobrar-li "injustificadament", incideix la fiscalia, el lloguer. Finalment, el 2009, la fundació va vendre al partit aquests locals a un preu "sensiblement inferior al de mercat", sosté el fiscal.

El juliol del 2014, Unió ja va tornar a la fundació 195.700 euros per la compravenda dels locals i pels lloguers deixats de cobrar el 2005. Queden pendents els 61.448 euros del deute amb Kontrats, que són els que reclama el fiscal al partit democristià.