Puigdemont defensa la seva conferència a Brussel·les davant els atacs del PP i Ciutadans

Nuet, de Catalunya Sí que es Pot, valora positivament l'acte de "pedagogia"

La CUP discrepa d'alguns extrems de la intervenció

Puigdemont i García Albiol sencaren al Parlament / PARLAMENT

3
Es llegeix en minuts
FIDEL MASREAL / BARCELONA

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha defensat el ressò de la seva conferència d'aquest dimarts a Brussel·les, davant les crítiques del PP i Ciutadans, que han aprofitat la sessió de control al Govern per minimitzar els efectes de la intervenció de Puigdemont. Mentrestant, Joan Josep Nuet, de Catalunya Sí que es Pot, ha mostrat el seu suport a l'acte de "pedagogia" de Puigdemont juntament amb els consellers Junqueras i Romeva, i la CUP també ha mostrat el seu respecte malgrat mostrar diferències amb el contingut de la conferència.

Primer ha sigut el president del grup popular, Xavier Garcia Albiol, qui ha menyspreat l'assistència registrada a la conferència de Puigdemont al Parlament Europeu. Ho ha fet afirmant que no hi havia cap persona "rellevant", i fins i tot ironitzant respecte a la presència de menors d'edat o "alguna persona singular", en relació possiblement a la presència d'un home amb turbant. Albiol no ha deixat el sarcasme en tota la seva intervenció: "Uns senyors de Calafell traient cartellets, senyors amb màquines de fer fotos, nens de menys d'11 anys, aquesta és la imatge, fins i tot amb la presència d'alguna persona singular, persones des de Catalunya, en alguns casos subvencionades, aquest és el seu poder real".

En la seva resposta, Puigdemont ha instat Albiol a fixar-se en l'interès europeu per la qüestió: "Mirin els efectes que tindrà l'explicació del cas català a Europa i el món, perquè allà l'interès i les preguntes existeixen, i l'interès i les preguntes les haurien de posar vostès i en lloc de fer aquesta cara de sorpresos entendrien alguna cosa més". 

En el mateix to que el PP, la presidenta de Ciutadans, Inés Arrimadas, ha deixat anar: "No va a la conferència de presidents però es gasta 130.000 euros [127.000 va ser el cost dels anuncis de la conferència en diversos diaris europeus] de propaganda d'un acte a Brussel·les per parlar del mateix de sempre, de repetir el 9-N, ha anat al cor de la UE a parlar de desunió, no el rep ni una sola autoritat europea; obliga que governs, ambaixades i institucions hagin de fer comunicats desmarcant-se'n".

UN ACTE BO PER A LA UE

Puigdemont ha contestat defensant la presència de ciutadans catalans i menors a la seva conferència. I assegurant que l'acte d'ahir té efectes positius per a la mateixa Unió Europea. No només per fer "pedagogia", sinó també per haver omplert la sala de conferències ja que "és positiu tot el que sigui acostar la ciutadania a les institucions". "Vam donar una bona notícia a les institucions europees, que hi hagi ciutadans que se sentin seu el Parlament Europeu és una bona notícia", ha insistit, i també ha defensat que ciutadans de Calafell assistissin a l'acte exhibint-ho en un cartell.

En una pregunta prèvia al vicepresident, Oriol Junqueras, la diputada de la CUP Anna Gabriel no ha criticat la conferència, però ha lamentat que no es traslladés la diversitat ideològica de l'independentisme i es fes una defensa excessivament optimista de la situació econòmica i la força del sector turístic. "Creiem que seria oportú que s'expressés que hi ha diversitat ideològica darrere de les opcions independentistes", ha afirmat en un to cordial contestat amb la mateixa cordialitat per part del vicepresident: 'Sempre intento explicar que aquest és un procés transversal ideològicament".

LA CUP ELUDEIX ELS PRESSUPOSTOS

Notícies relacionades

També ha sigut significatiu de la sessió de control que la CUP, que d'aquí tres dies decidirà si recolza o no els pressupostos del Govern després de l'última oferta de l'Executiu als anticapitalistes, no hagi preguntat a Puigdemont sobre els comptes. La diputada Gabriela Serra s'ha limitat a queixar-se per la presència de l'Exèrcit espanyol al Saló de l'Ensenyament. Una pregunta gens incisiva amb el president.

"ALTRES VOLEN FER CARRERA"

Per una altra part, i en la seva resposta a Arrimadas, Puigdemont ha insistit en el seu interès a no seguir com a president després d'aquesta legislatura. I ha afegit un avís a navegants: "El que he dit i reiterat en aquesta Cambra parlamentària és que una vegada acabi aquest període no té sentit continuar, altres sí que volen fer carrera política ben legítimament".