CÀRRECS DEL MANDAT 2007-2011

L'exalcalde d'Argentona Pep Masó i tres dels seus regidors aniran a judici per delicte societari i malversació

La jutge els farà seure al banc dels acusats per la seva gestió de la societat municipal Argentona Projectes

zentauroepp35890699 argentona 12 10 2016  monumentos franquistas   lugar donde h170125213611

zentauroepp35890699 argentona 12 10 2016 monumentos franquistas lugar donde h170125213611 / JULIO CARBO

2
Es llegeix en minuts
Ignasi Fortuny
Ignasi Fortuny

Periodista. Principalment, escric sobre música.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

L'exalcalde d'Argentona (MaresmePep Masó (Tots per Argentona) i tres dels regidors del mandat 2007-2011, Xavier Collet (TxA), Miquel Mendoza i Ferran Armengol (CiU), seran jutjats com a acusats pels presumptes delictes societari i de malversació de cabals públics. La magistrada del Jutjat d'Instrucció número 4 de Mataró ha acordat l'obertura del judici oral contra els quatre càrrecs electes per la seva gestió en la societat municipal Argentona Projectes, una empresa constituïda el 1997 i ja liquidada. Durant el mandat 2007-2011 hi havia un acord de govern entre Tots per Argentona i CiU.

La jutge considera en l'ordre d'obertura de judici, a la qual ha tingut accés EL PERIÓDICO, que "en les diligències practicades hi apareixen prou mèrits per exigir responsabilitat criminal”. En el seu escrit, la magistrada també requereix als quatre acusats una fiança conjunta i solidària de 179.502,30 euros. Aquesta és la xifra que l'ajuntament estima que es va malversar.

PAGAMENTS SENSE JUSTIFICAR

Fonts municipals asseguren que durant la legislatura 2007-2011 es va produir un moviment de diners de l'ajuntament a Argentona Projectes del qual no existeix cap registre comptable. Aquests diners s'haurien utilitzat per pagar unes indemnitzacions a uns veïns, que es van pagar sense justificar als comptes municipals.

Al seu torn, segons expliquen el fiscal i les acusacions particulars, el regidor d'Urbanisme entre el 2007 i el 2011, Collet, màxim responsable llavors d'Argentona Projectes, s'hauria negat en múltiples ocasions entre el 2008 i el 2009 a facilitar les dades comptables de la societat municipal als membres del consell d'administració.

EL FISCAL ACUSA COLLET

El fiscal del cas només acusa un dels quatre càrrecs, Collet, president del consell d'administració d'Argentona Projectes. En l'escrit d'acusació, el fiscal exposa la seva "reiterada negativa” a facilitar les dades comptables i fiscals de la companyia als membres del consell d'administració de l'empresa, representants dels grups polítics de l'ajuntament.

Això va motivar els consellers de la societat municipal a instar el Jutjat de Primera Instància 2 de Mataró a obrir diligències amb la finalitat de conèixer els comptes d'Argentona Projectes. En aquell procediment, Collet va ser requerit judicialment el 15 de desembre del 2008 perquè aportés la documentació economicocomptable de la societat municipal. No la va arribar a presentar. El fiscal acusa Collet d'un delicte societari i demana per a aquest la pena de nou mesos de multa, amb una quota diària de 12 euros.

LA PETICIÓ DE LES ACUSACIONS PARTICULARS 

Notícies relacionades

El cas compta amb dues acusacions particulars, totes dues presentades per representants del partit Agrupació Argentona. Una de les acusacions excusa Armengol, alcalde de la localitat en el següent mandat (2011-2015), ja que va assumir la regidoria d'Hisenda al final del mandat. A diferència del fiscal, les acusacions particulars també apunten a l'exalcalde Masó i a Mendoza, regidor de Promoció Econòmica, com a cooperadors necessaris. En l'escrit demanen per als acusats 7 anys i mig de presó, 10 d'inhabilitació i una multa de 18 mesos per dos delictes societaris i un de malversació.

En les eleccions municipals del 2015, Tots per Argentona, amb Masó i Collet com a número u i dos, va ser la força més votada, encara que un pacte CUP-ERC-PSC-ICV els va deixar a l'oposició. Per la seva part, Mendoza i Armengol ja han deixat la política municipal.