L'oposició congela les explicacions del Iak-42 al Congrés

Les famílies demanen paralitzar les compareixences fins a conèixer la resolució de Defensa

PSOE, Podem i ERC retiren la seva petició perquè Rajoy rendeixi comptes en un ple extraordinari

1
Es llegeix en minuts
Iolanda Mármol
Iolanda Mármol

Periodista

ver +

La polèmica del Iak-42 no tornarà al Congrés, almenys de moment. Encara que el gruix de l'oposició havia sol·licitat un ple extraordinari perquè Mariano Rajoy rendís comptes, les famílies de les víctimes han demanat als grups que paralitzin aquestes peticions fins que el Ministeri de Defensa faci pública la resolució sobre el cas. La ministra de Defensa, María Dolores de Cospedal, es va comprometre aquest dilluns en comissió parlamentària a realitzar una investigació que intenti fer llum en aspectes encara sense resoldre i a fer públic un informe final. Ara, les famílies demanen congelar qualsevol petició d'explicacions fins a conèixer aquest document per valorar, llavors, si queden dubtes per resoldre de prou envergadura per demanar explicacions al president del Govern. 

Fa tres setmanes, quan es van donar a conèixer les conclusions del Consell d'Estat que assenyalen Defensa com a responsable del sinistre, l'oposició va enarborar la bandera de la defensa dels familiars i l'assumpció de culpes. PSOE, Units Podem i ERC van demanar la dimissió de l'exministre i ambaixador al Regne Unit, Federico Trillo, i un ple extraordinari en què Rajoy exposés el seu criteri. Després de conversar amb les víctimes, van retirar aquesta petició, que s'hauria d'haver aprovat aquest dijous, a la reunió de la Diputació Permanent. Les formacions polítiques accepten la petició dels afectats, que volen fugir de la polèmica estèril i d'un possible ús partidista de la tragèdia. 

Notícies relacionades

Tot i això, el Congrés homenatjarà els 62 militars que viatjaven al Iak-42, morts el 2003 a Turquia després de tornar d'una missió de pau a l'Afganistan. Serà un acte institucional per dotar de solemnitat l'assumpció de l'Estat de la seva responsabilitat patrimonial. La decisió es pren després de la sol·licitud de les famílies, que després de sentir a Cospedal demanar perdó dilluns passat, van demanar un homenatge públic a les víctimes i que fos el mateix president del Govern qui demanés, també, perdó.

EXPLICACIONS DE 5 MINISTRES

Apartades les intervencions pel cas del Iak, la Diputació Permanent debatrà aquest dimecres sobre la compareixença de cinc ministres, quatre d'ells requerits pel PSOE: la titular d'Ocupació, per informar de la situació dels refugiats i les pensions; Hisenda, per explicar la reducció de crèdit de 5,4 milions recentment aprovada pel Consell de Ministres i l'IVA de pimes i autònoms; Interior, per l'augment d'accidents de trànsit l'any passat; Sanitat, per l'embolic sobre si s'augmentarà finalment el copagament farmacèutic; i Energia, per detallar les tarifes elèctriques.