La CUP demana a Puigdemont que "s'arremangui" amb els pressupostos

Els anticapitalistes reclamen ajuda davant el mur negociador de Junqueras

Exigeixen al president data per al referèndum i als comuns que abandonin excuses

icoy36027410 cup anna gabriel quim arrufat161024161841

icoy36027410 cup anna gabriel quim arrufat161024161841 / ALVARO MONGE

2
Es llegeix en minuts
XABI BARRENA / FIDEL MASREAL / BARCELONA

Els pressupostos, el referèndum i el procés constituent. Carles Puigdemont (per oposició, Oriol Junqueras) i Ada Colau. Aquests han sigut els ítems i els interpel·lats pel discurs coral que la CUP ha fet aquest dijous, a tall d'inici polític de l'any del referèndum. Per ordre de calendari, Benet Salellas ha demanat directament al president Carles Puigdemont que “s'arremangui” per tancar un acord sobre els comptes.

“Necessitem que [el president] s'hi impliqui molt més. Fins ara no ha funcionat”, ha asseverat el diputat anticapitalista, donant a entendre que la posició de Junqueras, a càrrec de la negociació pressupostària, és massa rígida. És a dir, l'anticapitalisme demana ajuda a l'exC-onvergència perquè no s'entén amb ERC, essent el PDECat l'opositor més ferm, per exemple, a una pujada de l'IRPF. Això del procés, a vegades, és molt estrany. O potser no era una apel·lació al partit, sinó a la persona: “A nosaltres, com a Puigdemont, no ens mou salvar el cul. No ens interessen els càlculs tàctics electorals”, ha dit el diputat en to de complicitat.

Salellas i Eulàlia Reguant, l'equip negociador, han repetit les pistes que poden conduir a l'acord: més recursos en educació, que es prevegi un fons per a la renda mínima garantida i, de fons, és clar, la reforma fiscal que, ara mateix, ja sembla impossible.

CONFIANÇA DE PUIGDEMONT

Al matí, el mateix president s'ha mostrat confiat que els pressupostos s'aprovaran amb el suport de la CUP, si bé ha reiterat que en cas contrari la legislatura s'acabarà. "Estic convençut que s'està avançant i que la voluntat del Govern i de Junts pel Sí és tirar endavant els pressupostos i em consta que a la CUP" també és així, ha afirmat Puigdemont. Això sí, si no es tanqués cap acord, s'hauria d'anar a eleccions: "No podem seguir governant si no tenim pressupostos aprovats per coherència i dignitat democràtica".

La segona part del discurs coral de la CUP ha sigut interpretat per Anna Gabriel i Quim Arrufat. La diputada ha llançat una doble invectiva. Al Govern, pràcticament li ha dit que s'espavili. Que posi fil a l'agulla, que fixi ja la data, i que ells, la CUP, s'ofereixen gustosos per a totes les tasques “logístiques” que puguin crear incomoditat a algú per por de ser perseguit per la justícia.

I ha fet una apel·lació implícita a aquest espai d'esquerra que lidera Ada Colau, però que en un segon nivell té actors tan dispars com ICV, EUiA, Podem i els mateixos comuns.

Notícies relacionades

Gabriel ha reclamat --sense esmentar-lo-- que aquest espai no “assisteixi com a espectador” al procés cap al referèndum i que s'hi impliqui, perquè aquesta és la manera d'obtenir “les garanties que reclamen”. El referèndum ("vinculant") no és dels partits, ha assenyalat, sinó de la gent. “Prou d'excuses", ha sentenciat. Nova coincidència amb Puigdemont: serà la ciutadania qui atorgarà l'estatus de decisiu a la consulta del setembre.

Els anticapitalistes han recordat que el vot definitiu sobre els pressupostos s'emetrà en funció dels acords aconseguits en matèria econòmica, però també segons com d'avançats estiguin els treballs sobre el referèndum i el procés constituent. I en aquest últim punt, Arrufat ha deixat clar que encara ha de començar.