LES PORTADES DE LA PREMSA

Sobre AK-47 gihadistes a Madrid i que la policia lliga el marit de Cospedal amb el 'cas Pujol'

La cèl·lula desarticulada el 28 de desembre a Vallecas ja havia pagat 4.000 euros per dos fusells d'assalt kalàixnikov i 10 bombes de mà, segons 'La Razón'

'El Mundo' recorre a un esborrany policial per vincular el clan de l'exhonorable, el testaferro de Rato i López del Hierro malgrat que el jutge reclama que acrediti les proves

portada-pais-05-01-2017

portada-pais-05-01-2017

5
Es llegeix en minuts
Xavier Campreciós
Xavier Campreciós

Periodista

ver +

Dues primícies d'origen policial sobresurten a les portades de les primeres edicions d'avui. Una la firma J. M. Zuloaga a 'La Razón', que titula a tota castanya: "Els gihadistes detinguts a Madrid anaven a atemptar amb un AK-47, com a Istanbul".

Les dades: la cèl·lula gihadista desarticulada el 28 de desembre a Vallecas havia entregat al traficant de drogues que els subministrava cristall (amfetamines) 4.000 euros perquè els comprés al mercat negre dos kalàixnikovs AK-47 i una desena de granades de mà. La crònica inclou la suposició que preparaven un atemptat com els de les sales Bataclan (París) i Reina (Istanbul) i assegura que el grup d'Edrissa Ceelsay Sanuwo, espanyol d'origen gambià, i Samir Sennouni Mouhuh, espanyol d'origen marroquí, ja empresonats, disposava d'un fusell d'assalt de les citades característiques (no ha aparegut, encara que sí que s'han trobat algunes peces que acrediten la seva existència), cinc carregadors i munició suficient (37 projectils) per perpetrar una matança. Aquí en teniu una primera versió.  

Zuloaga cita fonts antiterroristes i completa l'exclusiva dient que la Guàrdia Civil farà avui controls aleatoris a les autovies del país per avortar la possibilitat que pugui ser segrestat un camió de gran tonatge per poder perpetrar una matança a l'estil de les de Niça Berlín.  

ELS PUJOL, RATO, COSPEDAL...

La segona primícia la dona 'El Mundo' i és continuació de l''scoop' de la policia política d'ahir sobre els negocis dels Pujol Ferrusola i els suposats còmplices del PP que el 2001 els ajudaven a aconseguir els favors de la Moncloa d'Aznar per a projectes d'índole criminal i comissionista a l'Àfrica. Esteban Urreiztieta sosté avui que aquesta mateixa UDEF lliga el testaferro de Rodrigo Rato, Alberto Portuondo, i el mateix marit de Dolores de Cospedal, la secretària general del PP i ministra de Defensa, Ignacio López del Hierro, amb el 'cas Pujol'. Aquest és el titular. El text concreta aquest vincle en què tots dos "formaven part de 'l'estructura societària per delinquir' del clan català".

Sembla una aposta periodística agosarada, perquè a la portada ja es reconeix això: "Les acusacions de la policia, que també han implicat ex alts càrrecs del PP com José Manuel Fernández Norniella i Juan Costa, han provocat la immediata reacció del jutge José de la Mata. L'instructor ha demanat a la policia que acrediti que les dades informàtiques dels Pujol de què disposa van ser obtingudes de manera legal i li prohibeix seguir usant-les fins que ho faci. També l'insta a elaborar un nou informe".

PROVES PIRATEJADES

Arribats aquí, sapigueu que les explicacions del marit de Cospedal queden per als subtítols, i això que López del Hierro declara: "No he fet negocis amb Pujol i no he vist Portuondo mai a la vida". La segona crònica interior explica les demandes del jutge a la policia política perquè acrediti l'acusació i admet que aquest vol assegurar que la informació no procedeix d'un pirateig il·legal dels ordinadors de Jordi Pujol Ferrusola i Jordi Puig per dos exdetectius de Método 3 que han treballat a sou en els últims anys per a la policia. 

El jutge està a l'espera que la UDEF li respongui, segons Urreiztieta; que també recull que López del Hierro assegura que la policia ja ha fabricat aquest altre document que anul·la l'anterior, tot i que pel que sembla encara no l'ha vist ningú.

DE L'ATUR, TRILLO I DE LA SERNA                

Pels altres, les portades dels diaris de Madrid i Barcelona es confeccionen avui bàsicament amb tres assumptes. El principal és l'històric descens macroestadístic de l'atur en aquest regne del treball precari que és Espanya -aquest és el fil conductor del quiosc-.

Un altre, que l'exministre de Defensa d'Aznar Federico Trillo deixarà de ser ambaixador a Londres perquè ja estava decidit des del març del 2016 però no per la ignomínia de la catàstrofe anunciada del Iak-42. I a l''Abc', per cert, es llegeix que l'exresponsable jurídic del PP podria tornar al Consell d'Estat, l'entitat que 13 anys després de la tragèdia va establir el 20 octubre del 2016, segons va destapar dilluns Miguel González a 'El País', la veritat de la catàstrofe anunciada del Iak-42. Trillo és per oposició des del 1979 lletrat d'aquest ens, i dimecres es va especular, diu el diari, que l'informe del Iak-42 busqués boicotejar la seva possible arribada a la presidència d'aquest.        

I el tercer assumpte és que el Govern espanyol segueix sent incapaç de brindar solucions per pal·liar el deteriorament de la, en alguns aspectes, tercermundista infraestructura ferroviària de Catalunya. El nou ministre de Foment, Íñigo de Serna, es desdiu dels acords reiteradament incomplerts de la seva antecessora i proposa elaborar nous plans. 

ELS TITULARS DE LES PORTADES

EL PAÍS

"La precarietat entela l'històric ritme de l'ocupació"; "El Govern rellevarà Trillo a l'Ambaixada de Londres"; "La carrera pel cotxe del futur"; "El negoci paral·lel dels alts funcionaris. La preparació d'oposicions a l'Estat mou milions d'euros no declarats".

EL MUNDO

"La policia lliga el testaferro de Rato i López del Hierro amb el 'cas Pujol"; "L'alcalde de Torredembarra es burla de la llei"; "L'any 2016 s'acaba amb el descens de l'atur més gran de la història"; "La dona que va canviar la història de Cuba"; "La Moncloa desvela el cessament de Trillo i es reunirà amb les víctimes del Iak"; "El Constitucional alemany rebutja un referèndum separatista a Baviera"; "Així va silenciar Podem una crítica a les Balears: 'Si ets bona nena, et busquem feina".

ABC

"2016: Any històric per a l'ocupació. La pujada més gran de l'afiliació des de la crisi. La caiguda més gran de l'atur en mig segle".

LA RAZÓN

"Els gihadistes detinguts a Madrid anaven a atemptar amb un AK-47, com a Istanbul. Controls a les autovies per evitar el segrest d'un camió"; "Caiguda històrica de l'atur el 2016: es van crear 1.477 llocs de treball al dia"; "La gestora no fa cas dels crítics i fixarà amb els barons la data del Congrés"; "Errejón redobla el pols i avisa que Iglesias no és imprescindible"; "El Govern rellevarà Trillo juntament amb 70 ambaixadors més perquè 'tocava".

ARA

"L'operació diàleg també s'encalla amb Rodalies"; "Preocupats per l'aire"; "Barcelona, sense camions durant la cavalcada pel terrorisme"; "Rajoy relleva Trillo com a ambaixador a Londres"; "-12%. Descens històric del nombre d'aturats".   

EL PUNT AVUI

"Enèsima promesa per a rodalies"; "Més feina el 2016, però més precària"; "El pla juvenil d'inserció laboral rutlla a mig gas"; "Feina silenciosa d'impuls al procés constituent". 

LA VANGUARDIA

"L'afiliació a la Seguretat Social tanca un any rècord"; "Foment anuncia inversió a Rodalies i el Govern en demana el traspàs íntegre"; "El Govern rellevarà Trillo i 70 ambaixadors més"; "Malestar a ERC i PDECat pels fanalets"; "Baròmetre: Colau perd força, però l'oposició també flaqueja"; "Barcelona blinda la seva cavalcada amb cotxes policials"; "Norilsk: viatge a una ciutat que és l'infern a la Terra".

Notícies relacionades

EL PERIÓDICO

"Cavalcada blindada. BCN veta a última hora el pas de camions per protegir la desfilada d'atacs terroristes"; "Mediterráneo' solidari"; Caiguda rècord de l'atur el 2016, basada en el treball precari"; "El Govern rellevarà Trillo com a ambaixador"; "Foment ofereix cooperació a Rodalies, però nega el traspàs"; "La grip posa les urgències a un pas del col·lapse".