09 jul 2020

Anar al contingut

Cospedal demana comparèixer al Congrés pel Iak-42

El PSOE pressiona Rajoy perquè destitueixi immediatament Trillo com a ambaixador

La ministra de Defensa rebrà la setmana que ve les famílies dels militars morts en l'accident aeri

Iolanda Mármol

Cospedal demana comparèixer al Congrés pel Iak-42

Ismael Herrero

Ho havia demanat l'oposició i ara és la mateixa ministra de Defensa, María Dolores de Cospedal, la que ha sol·licitat 'motu proprio' comparèixer al Congrés dels Diputats per informar de la nova polèmica suscitada per la tragèdia del Iak-42. L'únic que queda en l'aire és la data concreta per donar explicacions.

El gener és un mes inhàbil a la Cambra baixa, però el PSOE està decidit a posar en marxa el Parlament per abordar la qüestió. Els socialistes han registrat aquest dimecres una sol·licitud perquè es convoqui la Diputació Permanent de manera immediata, perquè al seu torn posi data urgent a les compareixences de Cospedal i Alfonso Dastis, titular d'Afers Estrangers.  

El portaveu de la gestora del PSOE, Mario Jiménez, ha tornat a demanar que l'exministre de Defensa i actual ambaixador al Regne Unit, Federico Trillo, sigui destituït després que aquest dimarts es conegués un informe del Consell d'Estat que el responsabilitza de no haver evitat la tragèdia aèria que va costar la vida a 42 militars espanyols el 2003 malgrat les advertències sobre el mal estat de l'avió.

“El Govern ha d'avaluar si és raonable i si és decent mantenir Trillo al capdavant de l'ambaixada després del que ha passat”, ha assenyalat. Jiménez ha explicat que el PSOE serà “ferm i contundent” i que considera un “menyspreu a l'opinió pública i als partits” que Mariano Rajoy decidís mantenir-lo en el càrrec. L'oposició va demanar aquest dimarts el cessament de Trillo com a cap de la diplomàcia a Londres, els familiars de les víctimes també ho han fet i fins i tot s'ha iniciat una recollida de firmes per exigir la seva destitució immediata. 

De moment, Cospedal ha anunciat que rebrà la setmana que ve a la seu del seu departament l'Associació de Familiars de Víctimes del Iak-42. Segons fonts de Defensa, estan mirant de trobar un dia a l'agenda per poder fer la reunió. L'entorn de la ministra assegura que Cospedal té "voluntat plena" que aquest assumpte "es resolgui de la millor manera possible" i per això vol mantenir una reunió amb els familiars i poder escoltar els seus plantejaments.