El Govern rellevarà Trillo com a ambaixador a Londres

Exteriors recorda que el seu càrrec era un dels més de 70 que estaven pendents de renovació

Cospedal demana comparèixer al Congrés i es reunirà amb els familiars dels morts la setmana que ve

jregue17209124 popular party justice coordinator and public freedoms  feder170104111335

jregue17209124 popular party justice coordinator and public freedoms feder170104111335 / JORGE GUERRERO

3
Es llegeix en minuts
PILAR SANTOS / IOLANDA MÁRMOL / MADRID

El Govern rellevarà Federico Trillo com a ambaixador d’Espanya al Regne Unit. El seu lloc estava pendent de renovació juntament amb el d’altres 70 càrrecs d’aquest nivell arreu del món, ja que el Govern no va poder executar aquests canvis durant el 2016 perquè es va passar la major part del temps en funcions.

Un portaveu d’Afers Estrangers va emmarcar ahir la sortida de Trillo en el relleu ordinari dels ambaixadors i ho va confirmar un dia després que es conegués l’informe del Consell d’Estat que responsabilitza Defensa de l’accident del Iak-42 en què van morir 62 militars espanyols el 2003, quan el polític murcià dirigia el ministeri. Tota l’oposició i els familiars de les víctimes del sinistre havien reclamat la destitució immediata de l’actual ambaixador, un gest al qual el president Mariano Rajoy s’ha negat per ara. Dimarts, al ser preguntat per la conclusió de la investigació, el cap de l’Executiu va dir que «això ja està substanciat judicialment» i que és un fet que «va tenir lloc fa moltíssims anys».

El Ministeri d’Afers Estrangers no concreta quan es produirà el relleu a Londres, una plaça que es va informar que quedaria lliure l’octubre del 2015, juntament amb altres com les de Washington, Moscou, Berlín i l’Havana. El que serà difícil de saber és si Trillo (un home clau al PP pel seu treball com a assessor legal del partit en tots els casos, també en els de finançament irregular, com el 'cas Naseiro' i la 'trama Gürtel') tenia emparaulat amb Rajoy traslladar-se a una altra ambaixada.

El 2012, segons fonts diplomàtiques, va demanar anar a Washington, però una filtració periodística li va arruïnar l’opció i l’exministre d’Exteriors José Manuel García-Margallo i Rajoy van decidir enviar-lo a Londres. Ara, a l’anhelada capital està previst que hi vagi un altre exministre de Defensa, Pedro Morenés. 

COMPAREIXENÇA DE LA MINISTRA

L’informe del Consell d’Estat, revelat per El País, ha irromput en una setmana en què pràcticament tots els membres del Govern estan de vacances. L’actual ministra de Defensa, María Dolores de Cospedal, va anunciar ahir que ha demanat comparèixer al Congrés dels Diputats per informar del dictamen sobre el Iak-42. L’únic que queda pendent és la data concreta per donar explicacions.

El gener és un mes inhàbil a la Cambra baixa, però el PSOE està decidit a fer posar en marxa el Parlament per abordar aquesta qüestió. Els socialistes van registrar ahir una sol·licitud perquè es convoqui la Diputació Permanent de forma immediata, i aquest organisme posi data urgent a les compareixences de Cospedal i d’Alfonso Dastis, titular d’Afers Estrangers. 

El portaveu de la gestora del PSOE, Mario Jiménez, va tornar a reclamar ahir que l’exministre de Defensa fos destituït. «El Govern ha d’avaluar si és raonable i si és decent mantenir Trillo al capdavant de l’ambaixada després del que ha passat», va assenyalar abans que es conegués el relleu. Jiménez va dir que el PSOE seria  «ferm i contundent» i que considerava un «menyspreu a l’opinió pública i als partits» que el president del Govern decidís permetre-li seguir en el càrrec.

"LA PRESSIÓ FUNCIONA" 

Posteriorment, el portaveu parlamentari del PSOE, Antonio Hernando, va celebrar a través d’un missatge a Twitter la renovació en el càrrec: «La pressió social i política funciona». Tot i així, va matisar que Trillo no pot ocupar cap altre càrrec públic.

Notícies relacionades

L’oposició i els familiars de les víctimes del Iak-42 van exigir dimarts el cessament de Trillo i fins i tot es va començar una recollida de firmes per demanar la seva destitució immediata. 

De moment, Cospedal va anunciar que rebrà la setmana que ve a la seu del seu departament l’Associació de Familiars de Víctimes del Iak-42. Segons fonts de Defensa, les dues parts miren de trobar un dia a l’agenda per reunir-se. Una portaveu de la ministra va dir que Cospedal té «voluntat plena» de fer que aquest assumpte «es resolgui de la millor manera possible» i per això vol reunir-se amb els familiars i escoltar els seus plantejaments.