EXERCICI DE TRANSPARÈNCIA

El baròmetre de Catalunya d'EL PERIÓDICO de cara al 2017, en obert i al complet

El diari publica totes les dades de l'enquesta del GESOP publicada els dies 18 i 19 de desembre

1
Es llegeix en minuts

EL PERIÓDICO publica en obert i al complet les microdades, la fitxa tècnica i les tabulacions de l'últim Baròmetre de Catalunya del Gabinet d'Estudis Socials i Opinió Pública (GESOP), publicat els dies 18 i 19 de desembre. Aquesta enquesta reflectia que les tensions del procés sobiranista estan catapultant ERC, que podria obtenir fins a 50 escons al Parlament, mentre que els seus socis, el PDECat i la CUP, es desplomarien.

El sondeig també evidenciava que el 84,6% dels catalans defensen el dret a decidir, però que la possibilitat d'un referèndum unilateral d'independència (RUI) divideix la societat: el 49,6% recolza una consulta fins i tot sense permís de l'Estat i el 48,8% s'hi oposa. En un nou exercici de transparència, molt valorat per politòlegs, periodistes, militants i ciutadans sensibles a la demoscòpia electoral, aquest rotatiu difon sistemàticament les dades de tots els seus sondejos.

800 ENTREVISTES

Notícies relacionades

L'estudi es va efectuar a partir de 800 entrevistes la mateixa setmana en què Junts pel Sí i la CUP vivien el seu enèsim enfrontament per les detencions de càrrecs cupaires, i també la mateixa setmana en què el Tribunal Constitucional va suspendre el full de ruta del referèndum. Aquest context propulsa Esquerra, que guanyaria les eleccions (en cas que Junts pel Sí no es repetís) i podria decidir si reedita l'actual Govern o aposta per un tripartit d'esquerres amb comuns i cupaires.

El baròmetre també mostrava que el 35% dels entrevistats només recolzarien un referèndum si és legal i acordat amb el Govern central, mentre que el 13,8% rebutja qualsevol consulta. A més, segons aquesta enquesta, els catalans creuen que el procés acabarà en un pacte amb l'Estat. De fet, només el 18% confia a aconseguir la independència i el 27% opina que el procés llanguirà per falta de suports.