El Rei avisa que trencar la llei només porta a "enfrontaments estèrils"

Demana als independentistes que mirin el món i s'adonin, "justament", de per on va

Reclama als partits polítics que impulsin els "consensos bàsics" per millorar la societat

El discurs íntegre de Felip VI. / EL PERIODICO

3
Es llegeix en minuts
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +

El Rei va avisar dissabte els independentistes catalans en el discurs de Nadal que vulnerar les lleis que garanteixen la democràcia només porta «a tensions i enfrontaments estèrils que no resolen res i, després, a l’empobriment moral i material de la societat». El cap de l’Estat va subratllar que la convivència «democràtica» ha d’estar basada en la voluntat de «construir i no de destruir, d’engrandir i no d’empetitir, d’enfortir i no de debilitar».

Felip VI va voler pronunciar la tradicional al·locució des del seu despatx del palau de la Zarzuela, un escenari clau aquest any per les nombroses audiències celebrades amb els representants dels partits per aconseguir formar Govern. Aquest assumpte, tot i això, només va ocupar unes quantes línies del discurs pels nombrosos mesos en què la política ja ha sigut la protagonista de la vida pública, segons fonts de la Casa de Rei.    

Felip VI

CAP DE L'ESTAT

"Les tensions que no resolen res porten a l'empobriment moral i material de la societat"

El Monarca va tornar a deixar clara la seva preocupació pel desafiament sobiranista, al qual va fer referència en dos moments de la seva intervenció, sempre de manera indirecta. Encara que en les últimes hores s’ha ressuscitat l’opció del referèndum legal i pactat, els partits independentistes no han abandonat la idea de celebrar una consulta com a molt tard

LA SOBIRANIA NACIONAL

En la primera ocasió en què Felip VI va abordar els problemes d’encaix territorial va demanar «respecte a les idees diferents», però tot seguit va considerar inadmissible que es menyspreïn «els drets» de tots els espanyols per organitzar la seva «vida en comú», és a dir, que només una part pretengui decidir sobre la sobirania nacional.

Va ser en aquest context en què va advertir que «els enfrontaments estèrils» només poden conduir a «l’empobriment moral» de la societat i va aprofitar per demanar als independentistes que concentrin les «energies a mirar el món» que els envolta i entenguin «  justament per on va». Un món, es va respondre, «molt incert» amb desafiaments polítics i socials i greus problemes de seguretat.  

Felip VI

CAP DE L'ESTAT

"Ja no vivim temps per a tancar-nos en nosaltres mateixos, sinó per obrir-nos al món"

Felip VI va tornar a reprendre el tema independentista per tancar el discurs, just després de la seva ja habitual crida contra el desànim i el desencant. El cap de l’Estat va assegurar que confia en una Espanya decidida a superar les dificultats amb diverses condicions: «Si entenem que ja no vivim temps per tancar-nos en nosaltres mateixos, sinó per obrir-nos al món; si tenim clar que no ho són tampoc per a fractures, per a divisions internes, sinó per posar l’accent en allò que ens uneix, construint sobre la nostra diversitat». 

I va acabar mostrant que té por, sempre de manera indirecta, que  les ànsies independentistes acabin fracturant la societat, com en la guerra civil de 1936. «Que ningú agiti vells rancors o obri ferides tancades», va afirmar..

RECORD ALS DAMNIFICATS PER LES INUNDACIONS

La resta del discurs, que va començar amb un record als damnificats per les inundacions d’aquestes últimes setmanes, va girar al voltant de les conseqüències de la crisi, la desigualtat social, el valor de la família per superar les dificultats, el coratge dels emprenedors, la feina dels funcionaris, la falta d’oportunitats per als joves i l’educació, «la clau essencial».

La corrupció es va quedar en una sola al·lusió, i genèrica, quan va esmentar els espanyols que fan un treball «dur, honest, sacrificat». «Els moments més difícils de la vida són les millors oportunitats per descobrir la nostra força interior, per comprovar el nostre caràcter, la nostra verdadera dimensió», va assenyalar.

COMIAT ALS IDIOMES COOFICIALS

Notícies relacionades

I als polítics, després de mesos en què Felip VI ha pogut debatre durant moltes hores amb ells al mateix despatx des d’on va parlar dissabte passat, els va demanar que responguin a la «serenitat» recuperada després de gairebé un any amb l’Executiu en funcions i, sempre mitjançant «el diàleg i l’entesa», aconsegueixin impulsar «els consensos bàsics» per millorar el funcionament de la societat.

El Rei, assegut al davant de la seva taula de treball i amb les banderes d’Espanya i de la Unió Europea de fons, es va acomiadar felicitant el Nadal en els idiomes oficials.