ENTREVISTA AMB EL FUNDADOR DE FÒRUM ERMUA I JA N'HI HA PROU

Fernando Savater: "Catalunya ha passat del 'seny' a la borratxera"

zentauroepp36635402 barcelona  15 de diciembre del 2016  entrevista con fernando161216182234

zentauroepp36635402 barcelona 15 de diciembre del 2016 entrevista con fernando161216182234 / MONICA TUDELA

2
Es llegeix en minuts
Roger Pascual
Roger Pascual

Periodista

Especialista en futbol, bàsquet, handbol

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Fernando Savater va participar aquest divendres a Barcelona en el seminari “Populisme contra ciutadania” al Centre Lliure, Art i Cultura. Fundador de Fòrum Ermua i Ja N'hi ha Prou i número 5 d'UPD per Madrid en les últimes generals, el filòsof segueix la seva particular croada contra els nacionalismes.  

Renzi, Cameron, els demòcrates als EUA, Hollande… ¿com analitza que Rajoy hagi sigut l'únic que ha resistit el 'tsunami' del 2016? Alguns s'ho han buscat, com Renzi i Cameron, que no tenien cap obligació de fer el que han fet. En altres llocs, com als EUA, ha sortit una cosa que ningú creia ni volia que passés. Hi ha un desig de castigar l'arrogància dels poderosos. Tu notes que ets lliure quan fas les coses no raonables.

¿Per què el vot 'antiestablishment' a Espanya no és antiimmigració com als EUA, la Gran Bretanya i EUAla Gran BretanyaFrançaTant de bo que no, però crec que abans o després ho veurem. Els immigrants encara vénen de pas per anar a altres destins. Potser no tenim una relació tan de rebuig com en altres llocs on han anat per quedar-se i a gaudir d'avantatges socials. 

¿Espanya podria tenir el seu Trump? No ho crec. Quan els toros surten els toreros miren si derroten cap a dreta o esquerra. A Espanya derrotem per l'esquerra. Els disbarats sempre són per l'esquerra, és molt difícil que un Trump es coli. 

Un dia va dir que el nacionalisme en general és "imbecilitzador". ¿L'espanyol també? És clar, el nacionalisme espanyol també és 'imbecilitzador'. La idea de suposar que els trets identitaris són més importants que ser ciutadà és debilitador, imbecilitzador.

també és imbecilitzador. Anteposar els trets identitaris és debilitador» «El nacionalisme espanyol 

Fundador de Fòrum Ermua i Ja N'hi ha Prou. ¿Com veu la situació basca? Amb pena. Els que més han aportat a la lluita contra ETA, aportant els morts, han sigut els més castigats en les eleccions. I els més ambigus són els que segueixen a dalt.

¿Encara creu que Catalunya és víctima d'un rentat de cervell? És una al·lucinació col·lectiva. Una comunitat que era excessivament assenyada ha passat del seny a una borratxera sense fi. Tothom s'ha d'emborratxar però està empalmant una jornada rere una altra. No li veig un bon final.

¿Per què C’s va aconseguir el que UPD no? UPD va tenir raó abans que els altres, amb coses que recolliria el 15-M o altres partits: va ser el primer que va trencar el bipartidisme, que va defensar la ciutadania i la unitat d'Espanya des de l'esquerra. Però ho va fer massa aviat.

Notícies relacionades

¿Com analitza el 15-M i les seves derivades, com Podem? Va ser un moment d'efervescència en què molts es van adonar que era més interessant reunir-se per discutir sobre la seva vida quotidiana que sobre 'Sálvame'. Però va tenir uns hereus monopolitzadors que diuen que tenen l'essència del 15-M, però no crec que sigui així. A vegades penso que m'alegraria que passés el pitjor perquè la gent s'adonés que el pitjor està aquí a prop. Igual que els EUA necessitaven un Trump per adonar-se del que pot ser un mal president. 

¿Quan va escriure 'Ética para Amador’ i 'Política para Amador’ s'imaginava que el seu fill, a qui es dirigia en les obres, acabaria sent un activista antisistema? A mi m'era més fàcil escriure'ls imaginant que parlava amb el meu fill, amb qui sempre havíem tingut una relació humorística i juganera. Una vegada passen certa edat, els fills són amos de si mateixos. No ens agrada parlar de política per la inevitable agressivitat verbal que generen aquestes coses, perquè tant ell com jo som molt polèmics, i no volem convertir reunions familiars en un Parlament bis.