La CUP demostra que els Mossos van informar 'motu proprio' de la crema de fotos del Rei

Els anticapitalistes exhibeixen l'informe remès d'ofici a l'Audiència Nacional

Acusen el conseller Jordi Jané de "liderar la repressió "contra l'esquerra independentista

 

  / ACN / GARRIDO

2
Es llegeix en minuts

La diputada de la CUP Mireia Vehí ha presentat aquest dimarts un informe policial que demostra que els Mossos d'Esquadra van actuar "mitjançant ofici" al redactar un informe per a l'Audiència Nacional sobre la crema de fotos del Rei en la manifestació de l'esquerra independentista durant la Diada de l'11 de setembre, que ha provocat la detenció de cinc activistes per negar-se a declarar davant el tribunal.

En roda de premsa, la diputada ha defensat la crema de fotos perquè forma part de la tradició de l'esquerra independentista i perquè s'emmarca en el procés independentista que defensa tant el seu grup com la Generalitat, i per tant demanen el cessament del conseller d'Interior, Jordi Jané, "no per tossuderia, sinó perquè no està a l'altura del mandat democràtic, i a més el torpedina".

La diputada ha sostingut que la policia catalana actua fins i tot més ràpid que la Guàrdia Civil quan ho fa d'ofici, per això qüestiona que Jané sigui el conseller d'Interior adequat per a un moment que qualifiquen d'excepcionalitat política: "¿Què passarà quan siguin els ajuntaments els que hagin de posar les urnes? ¿A qui seran lleials els Mossos? ¿A la Generalitat o a l'Estat? ¿Al costat de qui es posarà Jané, de l'Estat monàrquic o de la nostra República?".

"Cada vegada que hi ha una avanç en clau de procés, els Mossos mouen fitxa, i és clar que als Mossos algú els mana", ha incidit, i ha reiterat que la petició de cessament del conseller no és per capritx dels cupaires.

El document exposa com en el transcurs de la manifestació "diverses persones van cremar fulls de paper impresos per un costat amb la imatge del rei Felip VI i per l'altre una imatge de la portada de la Constitució" i inclou fotografies de la mobilització, dels papers que es van cremar i dels cartells de la convocatòria, tots ells en documents amb el membret de Mossos d'Esquadra.

"El conseller diu que van complir ordres i no és cert. Menteix. Ho van fer d'ofici", ha sentenciat la diputada, que ha qualificat el gest de la crema o destrucció de fotos Felip VI de "simpàtic".

Preguntada per si la continuïtat de Jané al capdavant de la cartera d'Interior de la Generalitat posa en risc l'aprovació dels Pressupostos de la Generalitat que els cupaires han acceptat tramitar al Parlament, ha explicat que ells conceben la política com un tot: "No separem per parcel·les. Els fets són greus, els tindrem en compte i la militància votarà".

Notícies relacionades

"Incorporarem això a l'hora que les nostres bases valorin si tiren endavant els pressupostos o no", ha dit la diputada, que ha reiterat que el compromís del seu grup amb la celebració del referèndum segueix intacte.

De fet, ha considerat que la reunió per abordar el referèndum prevista per al 23 de desembre és més pertinent que abans, si pot ser, perquè, a més de posar les bases de la consulta, ha d'abordar la manera d'esquivar "els embats repressius de l'Estat" que ha assumit que hauran de superar.