DIA DE LA CONSTITUCIÓ

Javier Fernández: "El PSOE està ara en la centralitat; pot pactar amb tots"

El president de la gestora nega que hi hagi un pacte amb el PP i diu que recolzar els Pressupostos és un "impossible medieval"

undefined36532825 madrid 06 12 2016  pol tica   recepci n d a de la constituci161206142815

undefined36532825 madrid 06 12 2016 pol tica recepci n d a de la constituci161206142815 / AGUSTIN CATALAN

1
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

Encara traumatitzat per l'abstenció davant Mariano RajoyMariano Rajoy, i amb la bretxa entre dirigents i bases sense haver-se tancat, el PSOE ja comença a articular un relat per a aquesta legislatura. Assenyala que permetre la continuïtat del líder del PP ha sigut la cosa “menys dolenta”, ja que l'alternativa eren unes terceres eleccions que reforcessin la dreta, mentre que ara poden, com han fet, aprofitar la seva minoria parlamentària per extreure èxits socials a l'Executiu i derogar les seves lleis més polèmiques. “Ara estem en la centralitat”, ha assenyalat aquest dimarts, durant el Dia de la Constitució, el president de la gestora socialista, Javier Fernández.

En conversa informal durant la jornada de celebració del 38 aniversari de la Carta Magna, el també president d'Astúries ha negat que hi hagi un pacte de legislatura amb el PP, malgrat els acords dels últims temps per apujar el salari mínim interprofessional i fixar en un 0,6% del PIB el dèficit de les autonomiesdèficit de les autonomies. “Podem pactar amb el Govern, amb Podem i amb Ciutadans”, ha continuat abans d'acusar el partit morat, amb una activitat parlamentària molt menor que la dels socialistes, de “desertar de les seves funcions institucionals”. En el mateix sentit, Fernández ha negat la possibilitat que el seu partit acabi recolzant els pròxims Pressupostos Generals de l'Estat. Un gest d'aquest tipus, ha dit, és un “impossible medieval”.

"MALAMENT, PERÒ MILLOR QUE FA UN MES I MIG"

Notícies relacionades

“Estem malament, però estem millor que fa un mes i mig”, ha continuat el líder interí del PSOE, que poc després d'ocupar el seu actual càrrec orgànic va comparar el partit amb “un solar”. Fernández no serà gaire més temps com a president de la gestora. El congrés per elegir el pròxim secretari general tindrà lloc després dels conclaves dels altres grans partits (els del PP, Podem i Ciutadans seran al febrer), però vol que se celebri, ha dit, “abans de l'estiu”.

Pel que fa a la reforma de la Constitució, un assumpte sempre present en el seu aniversari però que mai acaba de concretar-se, l'asturià ha explicat que el PSOE buscarà el “consens” abans de presentar la seva anunciada proposta de crear una subcomissió que explori la modificació de la Carta Magna. Les crides a l'acord previ entre els partits sobre l'extensió del canvi legal han sigut similars a les de Rajoy.