El PSOE inicia el tràmit per derogar la 'llei mordassa'

Els socialistes demanen tornar a la legislació anterior i negociar amb la resta de grups

El Govern rebutja la iniciativa però té escàs marge de maniobra per vetar-la

undefined36477797 madrid 01 12 2016 rueda de prensa de antonio hernando esta 161201125413 / JUAN MANUEL PRATS

undefined36477797 madrid 01 12 2016  rueda de prensa de antonio hernando esta 161201125413
Hernando demana que es derogui la llei de seguretat ciutadana.

/

2
Es llegeix en minuts
Iolanda Mármol
Iolanda Mármol

Periodista

ver +
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

La derogació efectiva de la denominada llei mordassa va començar a caminar ahir al Congrés. El PSOE va registrar una proposició per abolir la controvertida norma que el PP va tirar endavant l’abril del 2015, gràcies a la majoria absoluta que ostentava Mariano Rajoy i malgrat aixecar un profund rebuig en els grups de l’oposició, que van portar la decisió al Tribunal Constitucional.

Encara que els socialistes ja van guanyar dimarts passat una moció a la Cambra baixa en què s’instava el Govern a derogar la llei de seguretat ciutadana, aquest format no té recorregut legislatiu. Es va tractar d’una victòria més simbòlica que efectiva. El que fa ara el PSOE és registrar la llei que estava vigent abans de la modificació del PP, perquè si hi ha una derogació hi ha d’haver un text alternatiu que substitueixi la norma perquè no es produeixi un buit, i sobre aquesta legislació (del 1992) proposa treballar a través d’esmenes per actualitzar-la al moment actual, introduint-hi, per exemple, el DNI electrònic.

La votació de dimarts a favor de la derogació, recolzada per tots els grups tret del PP, que hi va votar en contra, i Ciutadans, que es va abstenir, prefigura una nova majoria perquè la polèmica norma quedi sense efecte. Units Podem, de moment, va anunciar ahir que se sumaria a la iniciativa del PSOE. El Govern, mentrestant, va dir a través del secretari d’Estat de Seguretat, José Antonio Nieto, que era una «barbaritat» demanar la derogació de la llei sense haver-ne consensuat abans una d’alternativa. En aquest sentit, Nieto va repetir que estava disposat a «millorar» la contestada norma en vigor.

DRETS I LLIBERTATS

Notícies relacionades

Tot i això, en aquest cas poca cosa pot fer l’Executiu per evitar-ne la derogació, a menys que torni a fer servir el seu veto al·legant que afecta les despeses o els ingressos pressupostaris. Com a màxim, podria endarrerir l’aprovació de la iniciativa socialista gràcies a la seva majoria absoluta al Senat.

«La derogació de la llei mordassa és imprescindible. És un dels elements que més ha atacat els drets i les llibertats dels ciutadans», va declarar el portaveu parlamentari dels socialistes, Antonio Hernando. La proposta del PSOE reclama derogar tant la norma en si mateixa com les modificacions que aquesta va incloure en la llei d’estrangeria per permetre les devolucions en calent d’immigrants a Ceuta i Melilla. Les sancions que quedarien sense efecte, entre d’altres, serien aquestes: per participar en manifestacions, per manifestar-se davant del Congrés i altres cambres parlamentàries i per utilitzar imatges de les Forces i Cossos de Seguretat. Els registres personals en llocs públics, finalment, també serien anul·lats.