SESSIÓ DE CONTROL AL PARLAMENT

Puigdemont posa en qüestió la voluntat de diàleg del Govern

El president, que es reunirà aquest divendres amb Millo, reclama un "tracte bilateral"

El PSC sol·licita a Forcadell un informe sobre la legalitat dels pressupostos

jrico36221540 gra102  barcelona  09 11 2016   el presidente de la generali161109133147

jrico36221540 gra102 barcelona 09 11 2016 el presidente de la generali161109133147 / MARTA PEREZ

3
Es llegeix en minuts
FIDEL MASREAL / BARCELONA

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, va aprofitar ahir la sessió de control al Govern per qüestionar la voluntat de diàleg expressada pel Govern del PP. «Un anunci de diàleg no és diàleg», va assegurar. Després d’una intervenció del popular Xavier García Albiol afirmant que l’Executiu de Mariano Rajoy està enviant «senyals», el cap del Govern va ironitzar: «Aquests senyals que vostè veu i nosaltres no endevinem deuen ser senyals de fum o de telègraf, perquè de senyals convencionals no n’arriben», va afirmar. Just unes quantes hores abans, des del Congrés dels Diputats, la vicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría havia invitat la Generalitat a asseure’s a la taula per passar de «la fase de retrets» a la del diàleg.

    

Puigdemont va insistir en l’aposta pel diàleg, però va exigir un tracte bilateral. I com va fer l’expresident Artur Mas dilluns, va llançar un missatge de mà estesa. «Ens agradaria establir un diàleg amb l’Estat, sense condicions, per parlar absolutament de tot. Però no s’està produint i els gestos que ens envien no van en aquesta direcció», va sostenir. I va començar a desgranar alguns aspectes sobre com s’hauria d’abordar el diàleg: «Ens hem guanyat el dret» a un tracte bilateral, va assegurar el president, que va reclamar concrecions i gestos.

    

«Tampoc nosaltres hem de posar com a única condició que renunciïn a la seva idea», va afegir el president, abans d’insistir que les apel·lacions al diàleg són «una operació de propaganda». Puigdemont va assegurar que les conferències de presidents no serveixen per a res, igual que les conferències sectorials. «En aquests espais no és que hi hagi poc marge, n’hi ha zero, fins i tot comptant amb altres comunitats», va subratllar.

    

Precisament, Sáenz de Santamaría acabava d’advertir a la Generalitat que per demostrar voluntat de diàleg fa falta assistir a tots els fòrums de diàleg. En resposta al portaveu del PDC al Congrés, Francesc Homs, la vicepresidenta del Govern va invitar l’Executiu català a sumar-se a l’«operació diàleg».

ENTREVISTA AMB EL DELEGAT

Puigdemont tindrà ocasió de contrastar aquestes posicions amb el nou delegat del Govern a Catalunya, l’exdiputat del PP Enric Millo, que ahir va anunciar que demà mantindrà una entrevista amb el cap de l’Executiu català en què abordaran la situació del procés sobiranista. Millo ja va anunciar la seva intenció de reunir-se amb el president en la presa de possessió del seu càrrec amb l’objectiu de traslladar-li la voluntat del Govern espanyol de buscar solucions dialogades al «conflicte territorial», malgrat les tensions entre els dos executius pel procés sobiranista.

  

Notícies relacionades

 Per la seva part, el líder parlamentari del PPC, Garcia Albiol, també va allargar la mà després d’advertir a Puigdemont una vegada més que l’Executiu del PP impedirà un referèndum de caràcter unilateral i li va assegurar que «el Govern d’Espanya s’ha mogut, està enviant senyals». «No es quedi fent l’estàtua i tingui molt clar que per a la societat catalana l’autèntic dilema és entre els que volen instal·lar-se en el conflicte i aquells, com nosaltres i la immensa majoria, que apostem per superar-lo», va sostenir.

PETICIONS DEL PSC

Per la seva part, el PSC va demanar per escrit a la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, que sol·liciti un informe als serveis jurídics de la Cambra catalana sobre la legalitat dels pressupostos del 2017 i va oficialitzar, també per escrit, la seva reclamació a la Mesa perquè reconsideri l’admissió a tràmit dels comptes. Amb la firma del primer secretari del partit, Miquel Iceta, els socialistes sostenen que el projecte conté previsions «que podrien ser considerades contràries» a les sentències del Tribunal Constitucional, en concret en allò que fa referència a la partida per finançar un hipotètic referèndum sobiranista. 

Sí que es Pot demana actuar contra les elèctriques

El líder del grup de Catalunya Sí que es Pot, Lluís Rabell, ha reclamat al Govern una actuació contundent respecte a les companyies elèctriques amb convenis que les obliguin a implicar-se econòmicament en la lluita contra la pobresa energètica. Puigdemont ha admès que amb l'actual llei a la mà el Govern no pot obligar les elèctriques a implicar-s'hi i ha admès que el seu grau d'implicació és menor del que seria necessari: "No tenim la força de constrenyiment perquè aquestes companyies, no totes, hi posin de la seva part, cosa que seria no legal sinó just i decent que ho fessin”.