Detingudes quatre persones integrades en xarxes d'immigració utilitzades pel DAESH

S'investiguen les connexions a Espanya de dos presumptes terroristes detinguts a Àustria després d'haver accedit a Europa a través de l'illa de Leros

1
Es llegeix en minuts

La Guàrdia Civil -sota la direcció del jutjat central d'instrucció núm. 2 i la Fiscalia de l'Audiència Nacional- ha detingut aquest dilluns quatre persones a les quals es vincula amb una xarxa d'immigració irregular que podria haver sigut utilitzada pel DAESH. Dos han sigut arrestats a les localitats corunyeses d'Arteixo i Tufions-Vimianzo i dos més a Almeria.

Segons ha informat el Ministeri de l'Interior en una nota, la xarxa, amb la qual haurien mantingut contacte els quatre detinguts, operaria en la denominada "ruta dels refugiats sirians" entre Turquia i l'Europa de l'Est. Es tractaria del mateix entramat utilitzat, l'octubre del 2015, per diversos membres del DAESH per entrar a Europa, juntament amb els autors dels atemptats de París del novembre de l'any passat, 

Segons les investigacions, els detinguts haurien estat en contacte, tant abans com després dels atemptats, amb almenys un dels terroristes detinguts a Salzburg (Àustria) un mes després. Arran de la investigació dels atemptats de la capital francesa, els especialistes del servei d'informació miren de determinar si aquests contactes estan vinculats per la trama terrorista o si es tractaria d'actuacions derivades de la xarxa d'immigració irregular. Aquest entramat va ser el responsable del desembarcament de gairebé 200 immigrants a Leros el 3 d'octubre del 2015.

PALESTÍ QUE INTENTAVA VIATJAR A SÍRIA

Aquesta operació se suma a l'efectuada per la Guàrdia Civil diumenge a l'aeroport d'Adolfo Suárez Madrid-Barajas, on es va detenir un home d'origen palestí que intentava viatjar a Síria per enrolar-se a les files del DAESH, segons va informar el Ministeri de l'Interior.

Notícies relacionades

El cos armat mantenia oberta des del 2014 una investigació sobre aquesta persona en relació amb les seves activitats a favor de l'Estat Islàmic i va comprovar que el detingut havia experimentat un procés de radicalització a través del consum reiterat de propaganda d'aquest grup terrorista. Una radicalització que va desembocar finalment en el seu desig de viatjar enrolar-se a les files del DAESH.

Des del 2015, any en què el Ministeri de l'Interior va elevar a 4 el nivell d'alerta antiterrorista, les forces i cossos de seguretat han detingut un total de 168 terroristes gihadistes.