NOVA ETAPA AL PAÍS BASC

Iñigo Urkullu, reelegit lehendakari amb el suport del PSE

El dirigent del PNB reitera la seva oferta de diàleg i acord a totes les forces tras ser investit

El nou Executiu tindrà com referents al nacionalista Josu Erkoreka i al socialista Iñaki Arriola

La nostra mà està estesa per unir forces al servei d’Euskadi / JOSÉ RAMÓN GOMEZ / VÍDEO: ATLAS

La nostra mà està estesa per unir forces al servei d’Euskadi
 

/

2
Es llegeix en minuts
Aitor Ubarretxena
Aitor Ubarretxena

Periodista

ver +

Tal com estava previst, Iñigo Urkullu va ser reelegit ahir 'lehendakari' pel Parlament basc per majoria simple amb els 28 vots del seu partit, el PNB, i els del PSE, després que els dos partits hagin pactat governar en coalició els quatre anys vinents.

 En la seva primera intervenció va reiterar el seu compromís amb el diàleg i l’acord amb totes les formacions, a les quals va emplaçar a «unir forces al servei d’Euskadi».

Els parlamentaris van tornar a votar les dues candidatures presentades, la d’Urkullu i la de Maddalen Uriarte (EH Bildu). L’un rere l’altre i de viva veu, s’han anat desgranant els vots, amb un resultat idèntic al de dimecres passat, però amb la diferència que ahir n’hi havia prou amb una majoria simple. Urkullu va aconseguir 37 vots, enfont dels 18 que va aconseguir Maddalen Iriarte, la candidata d’EH Bildu, que només va rebre els vots de la seva formació, tot i que fins a l’últim moment va demanar el suport d’Elkarrekin Podem.

Per contra, els 11 parlamentaris de la formació lila i els 9 del PP van optar per l’abstenció. Urkullu va declarar que per ell és «el màxim honor» ser reelegit lehendakari. Al seu davant, a la llotja de convidats, hi havia la seva dona, Lucía, i els seus tres fills, a més a més d’una nombrosa representació del seu partit. En el seu discurs d’agraïment, també va al·ludir al «compromís» per complir «fidelment» el pacte  firmat amb el PSE, i va citar expressament el foment de l’ocupació, el desenvolupament de l’autogovern, l’impuls de la cohesió social i els serveis socials, i el treball a favor de la pau i la convivència com a reptes principals de la legislatura que ara comença.

NOUS CONSELLERS

Notícies relacionades

Al cap de poc de ser investit, Urkullu va donar a conèixer els noms dels 11 consellers, vuit del PNB i tres del PSE, que conformaran el seu Executiu. El responsable de Governança Pública i Autogovern serà Josu Erkoreka, home fort del Gabinet i encarregat de negociar els conflictes competencials amb l’Estat. Repeteixen els també penabistes Arantza Tapia (Desenvolupament Econòmic), Jon Darpón (Salut), Estefanía Beltrán de Heredia (Seguretat) i Cristina Uriarte (Educació). Hi entren Pedro Aspiazu, veterà diputat a Madrid,que assumirà Hisenda i Economia, i Beatriz Artolazabal, que s’encarregarà d’Ocupació i Polítiques Socials. Però la sorpresa penabista ha sigut el periodista Bingen Zupiria, director del diari Deia, que s’encarregarà de Cultura i Política Lingüística.

Per part socialista, el seu principal referent a l’Executiu serà Iñaki Arriola, que es posarà al capdavant de Vivenda, Ordenació Territorial i Medi Ambient. María Jesús Carmen San José portarà les regnes de Justícia i Treball, i finalment el nomenament més inesperat ha sigut el del professor universitari Alfredo Retortillo, nou responsable de Turisme i Comerç.