LES PORTADES DE LA PREMSA

Rita Barberá, "víctima d'una justícia paral·lela impròpia de l'Estat de dret" ('La Razón')

'Abc' sosté que l'exalcaldessa va ser linxada i que cal acotar la llibertat d'expressió; i el diari de Marhuenda reitera que el PP hauria d'haver assistit la seva excoreligionària

Els excessos del PP atribuint als mitjans la mort de la senadora reben menys crítiques editorials que la negativa de Podem a seguir el minut de silenci al Congrés

portada-abc-24-11-2016

portada-abc-24-11-2016

5
Es llegeix en minuts
Xavier Campreciós
Xavier Campreciós

Periodista

ver +

La mort de Rita Barberá, cofundadora de l'AP valenciana i exalcaldessa de València durant 24 anys que es va aforar al Senat per esquivar l'última de les cinc causes de corrupció que l'havien rondat i minat, acapara les portades de sis dels vuit diaris de Madrid i Barcelona. Un quiosc que consigna la bronca del dol, però on tant es ressalta la mala consciència del PP amb una de les seves, a qui havia fet fora, com s'idolatra la difunta com a "víctima d'una justícia paral·lela impròpia d'un Estat de dret".

A més, l'objecció de Podem al minut de silenci al Congrés és qüestionada editorialment pels cinc diaris que es pronuncien sobre ella. I amb tanta o més acritud que els excessos de destacats coreligionaris de Barberá, que van denunciar el seu pretès linxament i van carregar sobre les consciències de tercers la seva mort.

Tot comprensible, tenint en compte el context secular d'un regne d'Espanya on la societat prodiga exagerades lloances del difunt i d'una democràcia mediàtica 'sui generis' a Europa on dimitir per responsabilitat política és una anomalia gairebé sempre supeditada a la condemna penal. 

CRÍTIQUES A PODEM                   

A la capital del regne, 'El País' ressalta informativament que Barberá mor mentre feia front a les sospites de corrupció i que el PP l'acomiada com una de les seves. Destina el seu segon editorial íntegrament i exclusivament a criticar Podem per no secundar el minut de silenci del Congrés imposat per la presidenta Ana Pastor sense consens contravenint els usos de la Cambra. Es titula "Otro gesto equivocado"; i cau sota el destinat a aplaudir el bon treball de la gestora del PSOE.

INDECENT I INADMISSIBLE

'El Mundo' titula que la sacsejada emocional posa en evidència que "un sector del PP cuestiona el trato del partido a Barberá". L'editorial noble es titula "Conmoción y algunos excesos en la muerte de Barberá". Tant qualifica d'"indecent", deshumanitzada i esgarrifosa l'actitud de Podem al Congrés com rebutja la "inadmissible" politització que el PP ha fet del cas, lamentant que Barberá no hagués dimitit assumint responsabilitats polítiques. "En un país donde la lacra de la corrupción ha dañado tanto la credibilidad del sistema –acaba--, los dirigentes están obligados a tener comportamientos ejemplares y a dejar la primera línea cuando hay sólidas sospechas de comportamiento irregular. Sin que ello prejuzgue su inocencia".

LA LLIBERTAT D'EXPRESSIÓ 

No és el cas ni d''Abc'. Des del "Barberá no merecía este final" amb què comença l'article el director Bieto Rubido, titulat "Hacer justicia", fins a l'editorial ("Mezquindad en el adiós a Barberá. Podemos se retrata por su conducta ruin, ajena a la más mínima sensibilidad...", es titula) s'invoca la necessitat de revisar les formes de l'actual femer polític, l'escombrera de les xarxes socials i l'abast que ha de tenir la llibertat d'expressió. Tot, s'argumenta, s'ha de fiar a la sentència judicial, a preservar la presumpció d'innocència i la qualitat democràtica. La informació es presenta així: "Muere Barberá tras un calvario político y judicial".

EL PP HAVIA D'ASSISTIR-LE

'La Razón' titula el seu editorial: "Víctima de una justicia paralela impropia de un Estado de derecho"". Tesi: "Barberá tenía derecho a defender su inocencia y, sobre todo, a verse asistida de su partido, al que había dedicado su vida". I això porta a reclamar que "el PP abra una reflexión sobre el error de no haberse enfrentado a los usos cainitas, a la manipulación torticera de los procedimientos judiciales y la insensibilidad partidista que han traído a la vida pública las nuevas formaciones populistas. La defensa de la presunción de inocencia y el derecho a no ser puesto en la picota debían haber guiado algunas conductas". Un segon editorial es titula: "Podemos: miseria moral y política ante la muerte".

FOC AMIC, LAMENTS I DESDENY

A la capital de Catalunya, dos diaris es reserven l'editorial, a més de no obrir la seva portada amb Barberá: 'La Vanguardia' i 'El Punt Avui', on Vicent Sanchis sosté que "l'intercanvi de trets que ha proporcionat la mort de Barberá no el pot igualar ni Tarantino" i que "es fa difícil afirmar si va ser el foc enemic o el foc amic” el que més la va ferir.

Dels que es pronuncien, EL PERIÓDICO titula el seu editorial "Barberá, vida i mort polèmiques. Els laments del PP per la mort de la dirigent que va expulsar són tan impropis com el desdeny de Podem". El d''Ara', finalment, se centra exclusivament en l'actitud dels populars, esquivant la polèmica del minut de silenci. El titula "La mala consciència del PP amb la mort de Barberá. El PP apunta a l'oposició i als mitjans quan ells la van obligar a abandonar el partit".

ELS TITULARS DE LES PORTADES

EL PAÍS

"Rita Barberá muere mientras hacía frente a las sospechas de corrupción"; "El fiscal pide dos años de cárcel para Neymar por fraude en el contrato"; "Eto'o afronta 10 años de prisión por no pagar al fisco cuando jugaba en el Barça"; "Iceta y Díaz apoyan la vía vasca de mayor autogobierno dentro de la ley"; "Reino Unido cifra en 142.000 millones el coste del Brexit"; "Cada 40 minutos una mujer es asesinada en Rusia"

EL MUNDO

"Un sector del PP cuestiona el trato del partido a Barberá"; "Wilders al juez: "Holanda tiene un problema que se llama marroquíes"; "PSOE y Podemos rechazan que Albella presida la CNMV por su cercanía al Ibex"; "Carmena degrada a "sugerencias" las propuestas de la oposición"

ABC

"La muerte de Rita Barberá sacude la opinión pública"

LA RAZÓN

"Descanse en paz"; "El Brexit causará un 'agujero' de 143.000 millones, según el Gobierno de Theresa May"; "Lasarte, el nuevo tres estrellas Michelin de nuestra gastronomía"; "El fiscal pide dos años de cárcel para Neymar"

ARA

"Rita Barberá: Símbol de l'ascens i caiguda del PP valencià"; "Un de cada quatre treballadors catalans cobra el salari mínim o menys"; "10 canvis de la nova

gramàtica normativa"; "Berasategui obté el primer tres estrelles per a Barcelona"; "Mesi reapareix a Glasgow"

EL PUNT AVUI

"Nova gramàtica més flexible"; "Catalunya suma estrelles"; "Mor Rita Barberá i el PP surt en bloc en defensa seva"; "El Barça ja és a vuitens com a primer de grup"

LA VANGUARDIA

"Hisenda rebaixarà el límit per als pagaments en efectiu"; "Augmenten els dubtes sobre el recompte electoral en estats clau dels EUA"; "El PP critica 'la cacera' a Rita Barberá, morta d'un infart"; "La Fiscalia demana dos anys de presó per a Neymar"; "Londres assumeix un forat de 150.000 milions d'euros pel Brexit"; "Messi conquista el castell de Glasgow"; "Lasarte, primer tres estrelles de Barcelona"; "Sorolla il·lumina la tardor a Madrid"

Notícies relacionades

EL PERIÓDICO

"Dol amb bronca"; "Totes les elèctriques pagaran el bo social"; "El fiscal demana dos anys de presó per a Neymar"; "Un dia a Sant Roc, l'ambulatori dels més pobres"; "El Lasarte, de Martín Berasategui, primer tres estrelles Michelin de Barcelona"