EL POLS SOBIRANISTA

El Congrés aprova que el Suprem investigui Homs pel 9-N

La Cambra baixa concedeix el suplicatori al tribunal amb els vots a favor del PP, el PSOE i Ciutadans

Puigdemont adverteix que el judici al portaveu del Partit Demòcrata "omple de pedres" el diàleg

Puigdemont: Avui el Congrés dels Diputats escriurà una pàgina vergonyant del parlamentarisme espanyol / AGUSTÍN CATALÁN / Vídeo: ATLAS

Puigdemont: Avui el Congrés dels Diputats escriurà una pàgina vergonyant del parlamentarisme espanyol
Puigdemont, Mas i Junqueras van a Madrid per recolzar Homs davant el Congrés.

/

2
Es llegeix en minuts
Iolanda Mármol
Iolanda Mármol

Periodista

ver +

Carles Puigdemont ha viatjat aquest dimarts a Madrid per deixar un missatge amb càrrega de profunditat a Mariano Rajoy. A saber: la dissonància entre la voluntat d'entesa que publicita i les seves actuacions concretes condueixen a la desconfiança i situen el diàleg entre Catalunya i Espanya en un precipici. El president ha agitat aquest advertiment recolzat en la decisió que aquest dimarts ha pres el Congrés. La Cambra baixa ha concedit al Tribunal Suprem (TS) el suplicatori de Francesc Homs perquè l'exconseller de Presidència pugui ser enjudiciat per la seva actuació el 9-N per 248 vots a favor i 91 en contra. L'elecció del PP, el PSOE i Ciutadans en una sessió a porta tancada al vespre ha permès aprovar el tràmit, malgrat l'oposició del Partit Demòcrata, Units Podem, ERC, el PNB, Bildu i Compromís. 

"Avui els partits de la coalició governamental, el PP, el PSOE, Ciutadans i el PSC, ompliran de més pedres la maleta del diàleg i el faran més difícil, i afegiran més dificultats a una tasca molt complexa", ha assenyalat per lamentar una decisió del Parlament que ha qualificat d'"episodi vergonyant".

El mandatari ha deixat l'encàrrec a Rajoy des d'un acte per recolzar Homs, poques hores abans de la votació al Congrés, conferència en què també han estat presents el seu antecessor, Artur Mas; el vicepresident, Oriol Junqueras, representants de totes les forces que hi han votat en contra i el cantautor i diputat Lluís Llach

Mas ha lamentat la decisió, ha apel·lat als socialistes perquè rectifiquessin la seva posició i ha sigut contundent. "Aquest suplicatori i aquest judici són una vergonya per a Espanya sencera i molts demòcrates espanyols no s'ho mereixen", ha assenyalat, en una crítica aspra a la judicialització de la política. Ha demanat al Congrés "decència i dignitat" perquè no aprovés el suplicatori d'Homs "per defensar una idea no violenta".

DEBAT SECRET DESCONCERTANT

La votació al Congrés ha estat un episodi desconcertant. El reglament estableix que el tràmit ha de ser a porta tancada, de manera que a les vuit del vespre, després de la sessió ordinària, s'ha congelat la imatge de l'interior de l'hemicicle a les pantalles. En la seva intervenció, Homs ha defensat que té la consciència tranquil·la i que tornaria a posar les urnes per a la consulta.

Notícies relacionades

El diputat també ha dit que la decisió del Congrés és una mostra de "feblesa". Els grups que han defensat el 'no' al suplicatori li han dedicat una ovació final, però la votació ha sortit com s'esperava. El portaveu de Ciutadans, Juan Carlos Girauta, ha assenyalat que si un diputat comet un delicte sexual la immunitat no es pot convertir en impunitat. L'exemple ha fet enfadar el líder d'En Comú Podem, Xavier Domènech, que li ha retret haver fet una comparació insultant.

Després de l'aprovació, el Tribunal Suprem té ara potestat per investigar Homs, segons estableix la Constitució en l'article 71, per la seva intervenció en la consulta del 2014. L'acusa de dos presumptes delictes, desobediència i prevaricació, els mateixos pels quals la fiscalia va sol·licitar 10 anys d'inhabilitació per a Mas.