EL CAMÍ DELS PRESSUPOSTOS

El Govern es bolca en la negociació amb PSOE i PNB

Rajoy reclama un pacte pel bé d'Espanya i Santamaría es reuneix amb els nacionalistes bascos

Els socialistes escullen Pedro Saura i Valeriano Gómez com a interlocutors amb Montoro per al sostre de despesa

Esteban es reuneix amb la vicepresidenta: ’Si em vols bé Juan, els teus fets m’ho diran’. / periodico

3
Es llegeix en minuts
GEMMA ROBLES/ ROSA MARÍA SÁNCHEZ/ MADRID

El president del Govern va reiterar ahir a Marràqueix que s’ha d’arribar com més aviat millor a un acord al voltant dels pressupostos perquè, si no és així, seria «dolent» per a Espanya. Va eludir l’amenaça de terceres eleccions generals, en pro de l’acostament als grups parlamentaris ja que, segons va dir, vol recollir l’aval de com més partits millor.

Mariano Rajoy no va donar cap explicació del que està oferint per aconseguir el seu suport, tot i que va admetre que s’està celebrant un devessall de reunions a diferents nivells en les quals es parla i es parlarà de tota mena de qüestions, incloent-hi la «flexibilització» dels objectius de dèficit per a les autonomies l’any que ve.

Aquest és un dels requisits que els socialistes reclamen per acceptar negociar el sostre de despesa, l’aprovació del qual és el primer pas indispensable perquè es pugui elaborar un projecte de comptes públics. Com va publicar EL PERIÓDICO ahir, el PSOE i els seus barons sospesen recolzar l’esmentat sostre (insistint en el fet que és pràcticament impossible que aquesta predisposició s’estengui als Pressupostos en general), sempre que l’Executiu garanteixi que tornarà a portar fins al 0,7 per cent del PIB el dèficit per a les comunitats l’any 2017 o que, si el deixa en el 0,6 per cent, garanteixi que la diferència va a parar a la Seguretat Social. També reclamen més aire per als ajuntaments que tenen superàvit.

MONTORO AL CAPDAVANT / El socialista Antonio Hernando va confirmar a la premsa que ja hi està havent contactes amb la Moncloa en aquest sentit i que, si finalment hi ha acord, les autonomies i els consistoris se’n beneficiaran. Sense aprofundir-hi més. Segons va poder saber aquest diari, és el ministre d’Hisenda, Cristóbal Montoro, qui capitaneja les converses sobre el límit de despesa, mentre que el PSOE ha escollit el diputat Pedro Saura i l’exministre Valeriano Gómez (recuperat per la gestora per a assumptes d’economia) per negociar en nom del seu partit.

De moment, el Govern no adquireix compromisos en el terreny del repartiment del dèficit, malgrat que s’auguren millores. De totes maneres, encara no es va més enllà. Rajoy mateix va lligar aquesta «flexibilització» d’objectius a la qual diu que està disposat al fet que els governs autonòmics estaven obligats a complir el 0,3% aquest any i el 0,1% el que ve. Però amb tota la intenció es va oblidar que aquell 0,3% ja va passar a ser un 0,7% per al present exercici després que Brussel·les acceptés una mica de màniga ampla amb Espanya, i que s’espera un altre pas similar de cara a l’any que ve.

Notícies relacionades

D’aquí menys de 15 dies s’adoptaran les primeres decisions. Mentrestant, s’acceleren les reunions. Ahir, la vicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría va citar el portaveu del PNB, Aitor Esteban. Després, tots dos es van mostrar esquius en detalls amb els periodistes. Això sí, Sáenz de Santamaría va subratllar la «sensibilitat foral» del PP, mentre que Esteban es va esforçar a exhibir pessimisme, advertint que no està descartat presentar esmena a la totalitat (veto) al nou projecte pressupostari.

Sáenz de Santamaría també ha mantingut contactes amb els portaveus de Coalició Canària, de Podem i del Partit Demòcrata Català (PDC), Francesc Homs, que va alertar la seva interlocutora que el seu interès no és facilitar l’existència als populars durant aquesta legislatura. Pel que fa a Ciutadans, de moment és el titular d’Economia, Luis de Guindos, qui manté una interlocució més fluida amb els representants del partit liberal.