La jutge envia a la presó sis dels vuit detinguts per l'agressió a dos guàrdies civils a Alsasua

Els imputa un delicte de lesions terroristes castigat amb fins a 15 anys de presó

Lamela celebrarà dimecres rodes de reconeixement per identificar els agressors

 

  / EFE / JESÚS DIGES

2
Es llegeix en minuts
ÁNGELES VÁZQUEZ / MADRID

La jutge de l'Audiència Nacional Carmen Lamela ha acordat l'ingrés a la presó de sis dels vuit detinguts dilluns a la matinada en l'operació Ausiki, al considerar que van participar directament en l'agressió a dos guàrdies civils a Alsasua (Navarra) el passat 15 d'octubre. La magistrada ha imposat dues compareixences a la setmana als altres dos arrestats i ha citat per dimecres que ve les dues persones que es van personar voluntàriament a l'Audiència, al saber que se'ls identificava com a participants en l'agressió en la interlocutòria en què la jutge reclamava el cas a Pamplona i identificava dotze presumptes atacants.

Durant les compareixences el fiscal encarregat del cas, José Perals, va sol·licitar la mesura que finalment ha sigut acordada per la magistrada: presó per a sis dels arrestats i compareixences per als altres dos per un delicte de terrorisme de l'article 573 bis 2 quarta, que castiga amb penes d'entre 10 i 15 anys de presó "si es causés qualsevol altra lesió, o es detingués il·legalment, amenacés o coaccionés una persona". Els arrestats han començat a declarar davant la magistrada minuts abans de les vuit d'aquest vespre. 

Els detinguts que han ingressat a la presó són Jokin Unamuno Goikoetxea, un dels identificats com a promotors de actes del moviment Ospa (Fora), desenvolupats sota el lema "Alde Hemendik" (Que se'n vagin) contra la Guàrdia Civil i la Policia Foral, i Aratz Urrizola Ortigosa, Julen Goicoecha Larraza, Jon Ander Cob Amilibia, Iñaki Abad Olea i Oihan Arnanz Ciordia. Les compareixences han sigut acordades per a Edurne Martínez i Ainara Urquijo Goicoechea. 

La titular del Jutjat Central d'Instrucció número 3 ha citat per dimecres Adur Ramírez de Alda, també considerat promotor del moviment Ospa, i Aritz Urdangarin. Llavors se celebraran rodes de reconeixement per corroborar les identificacions realitzades per la Guàrdia Civil.

La defensa dels arrestats l'ha exercit l'advocada habitual d'ETA >Amaia Izco.

Després de l'agressió comesa el 15 d'octubre al bar Koxka d'Alsausa, en què van participar entre 40-50 persones, van ser detinguts dos joves, que van quedar en llibertat després de declarar davant el jutge de guàrdia de Pamplona, però imputats per lesions i atemptat a l'autoritat. 

"CLIMA DE POR"

La jutge de la Audiència Nacional Carmen Lamela va decidir, el  26 d'octubre, després de rebre una denúncia de l'associació de víctimes Covite, investigar aquesta agressió com un delicte de terrorisme al considerar que els "greus" fets delictius comesos contra la "integritat física de membres de les forces i cossos de seguretat" van ser realitzats "amb el propòsit d'atemorir col·lectius que no comparteixen les seves idees i generant una greu alteració de la pau pública".

Notícies relacionades

En la seva resolució explicava que l'objectiu de l'agressió és "crear un clima de por" i "influir ostensiblement i de manera negativa en la qualitat de vida" dels agents, perquè tant ells com els seus familiars arribin "a tenir por o dificultats per realitzar activitats tan quotidianes com anar a comprar en comerços, poder disfrutar de temps lliure en companyia de la parella o apuntar els fills a activitats" extraescolars.

Segons informa Interior, les agressions s'emmarquen en la dinàmica "Alde Hemendik", creada per ETA i el seu aparell polític Kas-Ekin, i es desenvolupa des del 3 de setembre del 2011 pel moviment Ospa des d'un acte denominat "Discurs del rei". L'any següent es va celebrar amb el nom "Ospa eguna" (Dia de la fugida). Des d'aleshores s'han celebrat actes en els quals es fan paròdies de la Guàrdia Civil i contra símbols l'Estat.