L'ESTRATÈGIA DE LA FORMACIÓ MORADA

Podem, moneda a l'aire

El 'cas Espinar' desferma els nervis de pablistes i errejonistes. Les dues famílies mesuren pros i contres de l'escàndol en la fase decisiva de les primàries a Madrid

undefined35703180 madrid  27 09 2016  politica pleno en el congreso de los dip161104194838

undefined35703180 madrid 27 09 2016 politica pleno en el congreso de los dip161104194838 / JOSE LUIS ROCA

2
Es llegeix en minuts
Iolanda Mármol
Iolanda Mármol

Periodista

ver +

Es diu carrer de la Sonrisa, ironies de l'atzar, el lloc d'Alcobendas on Ramón Espinar va comprar el pis protegit i el va vendre 35.000 euros més car en una operació convertida en escàndol, que sacseja Podem en la campanya orgànica més decisiva des de la fundació del partit. El poder de la federació de Madrid, el cor dels morats, està en joc, i amb ell, l'equilibri de forces en l'aparell estatal: els pablistes d'Espinar s'enfronten als errejonistes de Rita Maestre, el procés de votacions s'ha obert aquest dissabte, i ningú a la cúpula és capaç de vaticinar, després d'aquest impacte, qui guanyarà. El ‘cas Espinar’ ha llançat les primàries com una moneda a l'aire i les dues candidatures miren amb desconcert cada gir per mirar d'intuir de quin costat caurà. Ho sabran el divendres 11 de novembre. Però fins llavors, només hi ha elucubracions, nervis i supervivència.

Els afins a Iglesias  temen que les bases anticapitalistes els abandonin arran de l'escàndol

Els pablistes defensen que Espinar en sortirà enfortit perquè, opinen, reforça el seu perfil rebel contra una conspiració de les elits. En converses informals afegeixen que, si aconsegueixen transmetre que és un atac mediàtic, activaran més els militants durs i aconseguiran vèncer Maestre, que els va guanyar en el primer assalt la setmana passada, en la votació dels documents del projecte. En ple incendi, creuen que han aconseguit estatalitzar la pugna i confien en l'efecte arrossegament de Pablo Iglesias. En efecte, el secretari general ha defensat amb vehemència Espinar en una decisió arriscada, perquè en certa manera, el lliga al resultat de l'11-N. Dirigents pròxims al líder admeten que no va ser una decisió còmoda, ja que tots dos van tenir fortes topades a la universitat, l'associació Contrapoder i el programa televisiu ‘la Tuerka’. Tant és així, que Iglesias no va facilitar els primers passos d'Espinar a Podem.

Als pròxims a Errejón  els preocupa que es perdi la il·lusió i els simpatitzants es desmobilitzin 

No obstant, el cap podemista va deixar el passat al marge i va apostar pel senador. Els seus asseguraven fa tot just quinze dies que arrasarien i la derrota en la batalla dels documents els va deixar glaçats. Tant, perquè el cofundador Juan Carlos Monedero proposés enfortir la candidatura i unir-se. L'opció es va descartar. 

MALESTAR ENTRE ELS ANTICAPITALISTES

En contra, els pablistes tenen el malestar suscitat entre els seus socis, Esquerra Anticapitalista, que van firmar un acord per recolzar Espinar que va tensar les bases. Després de conèixer el cas, els seus corrents més significatius han començat a desmarcar-se, encara que el suport oficial es manté. És un compromís dolorós, sobretot quan Espinar ha reconegut que els va ocultar l'assumpte i la investigació periodística en curs, mentre negociava amb ells el pacte.

Notícies relacionades

Els errejonistes temen que el fang també els perjudiqui. Opinen que pot desmobilitzar militants que se sentin enganyats quan l'eix potencial de la seva proposta és reactivar les il·lusions amb les quals va arrencar Podem, el 2014. Segons les seves anàlisis, una baixa participació els afectaria. 

Mentrestant, la campanya segueix rodant pels platós de televisió i tots semblen desesperats perquè s'acabi com més aviat millor, pendents de si l'escàndol del pis transcendeix el nom d'un carrer i es converteix, ara sí, en el somriure del destí.