EL DILEMA DEL SOCIALISME

Patxi López presenta el seu pla per renovar el PSOE

El dirigent basc crida a buscar la unitat del partit i tancar ferides en un article a 'El País'

patxi

patxi / JOSE LUIS ROCA

1
Es llegeix en minuts

El diputat socialista basc Patxi López creu que és hora de reconstruir el PSOE, tancar ferides després de les tensions viscudes entre els sectors de Pedro Sánchez i Susana Díaz pel 'no' a Rajoy, i buscar la força de la unitat. López aposta també per renovar el projecte del partit perquè el món ha canviat, els problemes són diferents i les velles respostes han quedat "antiquades".

L'expresident del Congrés firma un article a 'El País' en què defensa que el PSOE és "imprescindible" per vertebrar Espanya i per integrar la seva diversitat en un projecte compartit, però té milers de militants i milions de votants consternats per l'"espectacle" fet pels seus dirigents.

A l'article 'Un nou projecte per a un nou segle', López considera que un país decent és el que no deixa a ningú abandonat a la cuneta de la marginació i l'exclusió i que es construeix sobre la llibertat, la igualtat d'oportunitats i la justícia social.

LES PROPOSTES DE LÓPEZ

L''exlehendakari' proposa reformar l'Administració pública, ja que l'actual consumeix "enormes" recursos. "L'austeritat en la despesa pública hauria de ser una virtut reclamada des de l'esquerra -explica-, encara que hem deixat que la dreta usurpés aquesta paraula per encobrir les retallades dels serveis, que no és el mateix".

Notícies relacionades

També defensa una reforma fiscal que incrementi en cinc punts els ingressos públics a càrrec, fonamentalment, de les rendes del capital; i que la política recuperi la primacia sobre els "poders especulatius".

A més, aposta per definir un model d'Estat modern. "És necessari repensar el concepte de sobirania", diu, ja que no hi ha cap àmbit en els països europeus que tingui sobirania absoluta. "La nació com a concepte de societat cohesionada per una identitat comuna ja no existeix -opina-. Tan plurals, en el terreny identitari, són Catalunya o Euskadi en les seves pròpies societats com ho és Espanya en el seu conjunt".