CONCLAVE A LES FILES SOCIALISTES

Iceta crida a la fraternitat amb el PSOE però reivindica la sobirania del PSC

El primer secretari ironitza sobre la gestora, l'absència de la qual marca el conclave dels socialistes catalans

"No es pot dirigir el PSOE només des de Ferraz", adverteix el líder socialista

No hi assistirà cap membre de la Gestora després de la ruptura de la disciplina de vot en la investidura del president del Govern, Mariano Rajoy. / EUROPA PRESS

3
Es llegeix en minuts
Roger Pascual
Roger Pascual

Periodista

Especialista en futbol, bàsquet, handbol

Ubicada/t a Barcelona

ver +

En l’últim mes no hi ha hagut cap de setmana sense moguda al PSC. Primàries, comitè federal del PSOE per decidir què fer amb Mariano Rajoy, investidura en què els socialistes catalans van trencar la disciplina de vot i, aquest cap de setmana, el seu propi congrés. Una cita marcada, doncs, per la tensió manifesta en les relacions amb el PSOE. En el primer dia del conclave, el reelegit primer secretari, Miquel Iceta, ha reivindicat el 'no' del PSC a Rajoy i la sobirania del seu partit respecte del PSOE, però a la vegada ha defensat la fraternitat amb els socialistes de fora de Catalunya.

Ahir va començar al Palau de Congressos de Barcelona el 13è congrés dels socialistes catalans, que a més de per ratificar Iceta com a líder, serveix per marcar el rumb de cara a uns pròxims anys que s’entreveuen tumultuosos en tots els fronts.

En l’informe de gestió, aprovat per unanimitat, el primer secretari no ha perdut l’ocasió de llançar una pulla a la gestora del PSOE, recordant que el PSC també en va crear una després de la dimissió de Pere Navarro el 2014. «Va durar tres setmanes. Les gestores són per a temps breus», va deixar anar amb la seva proverbial ironia, provocant rialles entre els dos milers d’assistents.

RECUPERAR LA CREDIBILITAT

Iceta va recollir llavors un partit fracturat pel dret a decidir i s’ha passat dos anys intentat recosir-lo, traient aigua de la barca per evitar un enfonsament electoral. Va estabilitzar la nau, malgrat haver anat perdent votants en les quatre cites electorals, i ara té el repte de començar a remuntar, «recuperant la credibilitat» i intentant marcar un perfil propi davant el puixant colauisme: «La unitat socialista no es va fer per ser un partit del 12%, sinó per ser una força majoritària al servei del poble (...). No som el partit que érem, però ens agradaria tornar a ser-ho». Una missió en la qual el pot ajudar, paradoxalment, el fet d’haver-se enfrontat amb el PSOE per la investidura de Rajoy.

Miquel Iceta

PRIMER SECRETARI DEL PSC

"El PSC no depèn només d'un protocol, sinó de la voluntat de la gent que en forma part"

Enmig del terratrèmol del PSOE, Iceta ultima amb secretisme la seva nova executiva. S’haurà de veure també si integra en la nova cúpula persones pròximes a la candidatura de la seva rival Núria Parlon en les primàries i quin paper hi juga l’actual viceprimera secretària. Una de les peticions de l’alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet era que Assumpta Escarp deixés de ser portaveu i secretària d’organització. En principi, Escarp tenia decidit no repetir en el càrrec, però no es descarta que segueixi en l’executiva.

SENSE FRONTERES AMB FERRAZ

L’element de la ponència congressual que a priori semblava més espinós, la consulta a la canadenca, va saltar finalment del redactat final. Tot i això, punts com el que planteja un acostament als comuns per crear una «aliança catalana de progrés» poden animar el debat.

Notícies relacionades

Però el principal dubte ara és la relació amb el PSOE. «El PSC no depèn solament d’un protocol, sinó de la voluntat de la gent que en forma part, dels ciutadans que ens donen el seu suport, per fer una societat més justa, una Catalunya més lliure, una Espanya federal. I no cedirem en aquest objectiu», va advertir Iceta, contrari tot i això a trencar el protocol d’unitat que agermana les dues formacions des del 1978. Com ha assenyalat el primer secretari, la nova executiva haurà de preservar «la fraternitat i estima dels socialistes d’Espanya, germans de qui no ens volem separar ni un sol mil·límetre».

Encara que assisteixen al congrés membres del PSOE com Francina Armengol –la presidenta de les Balears que ha sentenciat que no entén «un PSOE sense el PSC ni una frontera entre companys i companyes»–, ni el president de la gestora, Javier Fernández, ni cap membre de la comissió que regeix el partit socialista té previst participar-hi.  Una gestora que ja perfila un nou model de relacions i es planteja la sortida del PSC dels òrgans del PSOE. «No es pot dirigir el PSOE només des del carrer de Ferraz», va afirmar Iceta, subratllant que les veus territorials «no solament han de ser respectades, sinó escoltades i incorporades a la direcció».