PERFIL

María Dolores de Cospedal, premi a una escudera lleial

Rajoy li concedeix el Ministeri de Defensa pels durs anys al capdavant d'un PP assetjat per la corrupció

 

  / EFE / J. C. HIDALGO

2
Es llegeix en minuts
PILAR SANTOS / MADRID

María Dolores de Cospedal (1965) serà la nova ministra de Defensa al Govern de Mariano Rajoy. El líder del PP premia així la que ha sigut la secretària general durant els anys durs de la 'trama Gürtel' i el 'cas Bárcenas' i la que ha donat la cara, amb més o menys encert, davant les preguntes sobre els escàndols de corrupció. Per sempre quedarà a l'imaginari popular la mítica frase que va deixar anar el 25 de febrer del 2013 a la sala de premsa de Génova, quan se li va escapar que l'extresorer havia seguit cobrant del PP "una indemnització en diferit".

Cospedal és advocada de l'Estat, com Soraya Sáenz de Santamaría, la seva companya en un Executiu on aquesta repetirà com a vicepresidenta. Però la seva mala relació entra les dues dirigents és pública.

La secretària general ha fet saber aquests anys que no aprovava l'estratègia de Santamaría d'agafar un escut cada divendres, a la roda de premsa del Consell de Ministres, per evitar respondre a qualsevol pregunta sobre els escàndols que assetjaven el partit amb l'excusa que "com a Govern" no podia opinar o demanant directament als periodistes que plantegessin aquelles preguntes al "partit". "No em sento qüestionada, s'havia de ser portaveu en els moments més difícils que ha viscut aquest partit i, francament, la que ho ha fet he sigut jo", va dir Cospedal la primavera del 2015, quan la debacle electoral a Andalusia va disparar les crítiques a la seva gestió com a secretària general.

INTENT PER PRESIDIR EL CONGRÉS

El president va intentar al juliol evitar-se la tensió d'haver de veure-les assegudes a prop cada divendres al Consell de Ministres i va intentar nomenar-la presidenta del Congrés, però Albert Rivera, de qui necessitava el suport per quedar-se en aquest lloc, la va vetar. Al polític català li va arribar a confessar que tenia "molts boixets" per tocar per col·locar tots els seus fidels, un argument que no va convèncer el president de Ciutadans, que el va advertir del risc que l'actualitat dels tribunals esquitxessin dia sí dia també la presidenta de la Mesa del Congrés, que és la tercera autoritat de l'Estat després del Rei i el president del Govern. 

Rajoy va confessar a Rivera  al juliol que tenia "molts boixets" per tocar per col·locar tots els seus fidels en càrrecs venerables

Notícies relacionades

Així, Cospedal ha sabut esperar la seva recompensa i l'ha tingut. L'expresidenta de Castella-la Manxa, que va governar amb unes estisores a la mà, va ser la que més ràpid va posar en pràctica l'austeritat de Rajoy. Segons un informe de l'Institut Valencià d'Investigacions Econòmiques, el seu Executiu va ostentar el primer lloc en la retallada de les despeses socials per habitant: el 30% entre el 2009 i el 2013. Cospedal va ser la que més va ajustar el dèficit, que va passar del 7% del PIB autonòmic el 2010 al 2% el 2013.

ARENAS, EL SEU PADRÍ

Els seus primers treballs per al Govern del PP els va fer al Ministeri de Treball, on ja estava de tècnica amb Cristina Alberdi (PSOE). Després va arribar el conservador Javier Arenas, considerat el seu padrí en els primers temps. Aquesta relació es va anar deteriorant i es va trencar definitivament amb el 'cas Bárcenas', quan tots dos no van coincidir amb l'estratègia de distanciament de l'extresorer, que tenia una llarga relació personal amb Arenas.