El PSOE andalús reivindica la seva "lleialtat" davant les crítiques de Sánchez

lpuig35712999 madrid  28 09 2016  politica antonio pradas en la sede del p160929092935

lpuig35712999 madrid 28 09 2016 politica antonio pradas en la sede del p160929092935 / JOSE LUIS ROCA

3
Es llegeix en minuts
JULIA CAMACHO / SEVILLA

El PSOE andalús ha sortit aquest dilluns veloç a defensar el seu honor davant les afirmacions de qui va ser exsecretari general del partit, Pedro Sánchez, i ha negat ser un factor desestabilitzador. Al contrari, ha assenyalat que "la lleialtat del PSOE-A sempre ha sigut evident" i ha qualificat la federació com un element "vertebrador" dins del partit. "I seguirà treballant en aquesta direcció per ajudar, per unir i per fer del partit socialista un partit guanyador que sigui capaç d'acabar amb el govern de la dreta per la via de les urnes", ha augurat.

L'encarregat de fer aquestes afirmacions ha sigut el diputat Antonio Pradas, home de la confiança de la lideressa Susana Díaz i l'encarregat de presentar a finals de setembre les dimissions de la meitat dels integrants de l'executiva federal en un intent de provocar la seva caigudadimissions executiva federal . En una roda de premsa a Sevilla, el també coordinador de la Interparlamentària del PSOE d'Andalusia ha rebutjat així les declaracions de Sánchez durant una entrevista amb Jordi Évole en el programa 'Salvados' de La Sexta. En la conversa, l'exlíder del partit va animar el socialisme andalús a "reflexionar sobre el seu paper en el partit a nivell nacional, com a factor d'estabilitat". I al ser interrogat sobre si Díaz havia intentat acabar amb ell, va assegurar contundent: "No estic mort, estic aquí".

CRITIQUES USUALS DE L'INDEPENDENTISME

Pradas ha demostrat que les postures entre els andalusos i l'anterior direcció federal estaven molt lluny. Especialment en temes com la relació amb Podem, a qui Díaz ha arribat a qualificar com "l'enemic". Sánchez, en canvi, va reconèixer que es "va equivocar" al valorar el moviment que arrossegava al darrere i advoca per treballar "colze a colze" amb ells per enderrocar la dreta.

En aquest sentit, el diputat andalús ha criticat que la formació morada aplaudís dissabte passat una intervenció de Bildu quan, ha dit, estava reivindicant una posició que s'acostava molt al que era "una defensa dels plantejaments dels terroristes". També ha atacat els de Pablo Iglesias per la seva "permanent desqualificació" del PSOE, i més després de l'aplaudiment de les paraules del diputat d'ERC Gabriel Rufián durant la seva intervenció en la sessió d'investidura, en què "va renegar d'Andalusia" i va qualificar de "cacic" Díaz. Unes paraules, ha dit Pradas, que "expressen una radicalitat i una forma d'entendre la política que no comparteix la immensa majoria de la gent en aquest país". "Ja estem acostumats que des de l'independentisme català s'ataqui Andalusia", ha lamentat, alhora que ha recalcat que molts socialistes no se senten "en absolut identificats amb Podem". Pradas, així mateix, ha negat sentir en primera persona les pressions per part d'empreses i mitjans de comunicació per impedir un acord amb Podem desvelades per Sánchez.

Notícies relacionades

En aquest punt, ha assenyalat que la decisió de Susana Díaz de presentar-se a les primàries només li correspon a ella, igual que és de la gestora la potestat per convocar un congrés federal en què surti la direcció del PSOE, ja que la seva funció és precisament "normalitzar la situació" fins al conclave. "No es pot posar la carreta davant dels bous", ha dit temperant els temps en al·lusió a la petició de l'exsecretari general de convocar el congrés de forma immediata. "És molt legítim postular-se, però primer hem de caminar cap a quin model de partit volem i, a partir d'aquí, parlarem de les persones".

Pradas s'ha pronunciat també sobre la relació amb Catalunya, després que Sánchez advoqués per reconèixer-la com "una nació". El dirigent andalús ha recordat que el PSOE "té fixada la seva posició a la Declaració de Granada", un text que aposta pel federalisme i una reforma constitucional en aquest sentit, i ha insistit que no ha sentit altra cosa en el partit fins ahir a la nit. "Això no s'ha parlat mai en cap òrgan del partit", ha afegit.