L'ESTRATÈGIA DE LA FORMACIÓ MORADA

Podem afronta el dilema d''envoltar' o no el Congrés

Iglesias no fa cas d'Errejón, que demana prudència per no ser "tancats" en un debat de "caputxes" el dia de la investidura

La fractura en el grup parlamentari provoca canvis de votació 'in extremis' i eleva la tensió

Errejón alerta que la manifestació de dissabte podria servir al govern de maniobra de distracció. / periodico

3
Es llegeix en minuts
Iolanda Mármol
Iolanda Mármol

Periodista

ver +

Podem discuteix els pros i els contres d'assistir a la manifestació 'Envolta el Congrés', convocada dissabte a la tarda per visibilitzar el rebuig a la investidura de Mariano Rajoy. Aquest diari ha pogut confirmar que les discrepàncies entre pablistes i errejonistes van aflorar en la reunió del grup parlamentari, aquest dimecres, que va abordar si és convenient que els diputats morats vagin a saludar els manifestants. Fonts presents a la reunió han detallat a EL PERIÓDICO que, mentre que Pablo Iglesias Alberto Garzón es van mostrar partidaris d'assistir-hi, Íñigo Errejón va advertir del risc perquè si hi ha altercats s'acabin imputant a Podem. La reunió es va saldar sense acord: Iglesias i els seus afins han mostrat la seva disposició a anar a “saludar” quan s'acabi el ple al Congrés. Errejón i els seus prefereixen esperar a veure el perfil de la protesta.

“Atenció. El Govern sobreactuarà dissabte amb helicòpters… Atenció que no ens tanquin a parlar de si han volat tres llaunes i si ho condemnem o no. A veure si el dia que el règim fa la canallada ens posem a parlar de tres caputxes”, va alertar el secretari polític. “Estic completament d'acord amb les mobilitzacions, però que no ens tanquin amb això”, va insistir. 

El líder d'IU, no obstant, va advocar per “fer bandera de les mobilitzacions” per atraure “l'esquerra sociològica que se sent defraudada” amb el PSOE. 

Altres veus van apostar per buscar “complicitat amb algun gest” però amb prudència i tenint molt present que el que els diputats morats facin dissabte “marcarà”. Iglesias va assegurar que aquestes veus són minoritàries i l'endemà, dijous, va pujar a la tribuna d'oradors per recolzar les protestes socials. Va dir “delinqüents potencials” als diputats en contrast amb la gent que es manifesta al carrer i la possibilitat que hi hagi un desplegament policial contundent.

SENSE MISSATGE D'ESPERANÇA

No va incloure en el seu discurs la segona petició que Errejón havia plantejat a la reunió. El número dos es va mostrar preocupat perquè la investidura de Rajoy acabi decebent la població que s'havia sentit esperançada amb un canvi al Govern que, després d'un any de bloqueig, no arriba. Demanava un gest a l'electorat, que es va reduir en un milió de persones entre el 20-D i el 26-J. “Crec que s'ha de llançar algun missatge cap a fora a la gent que pensi ‘¿per a això ha servit el 15-M?’ S'ha de posar cap a fora un missatge amb una mica d'esperança”, va apel·lar. Iglesias no va introduir aquest suggeriment al seu discurs davant Rajoy, una intervenció que va basar en la confrontació davant el PP i els dirigents del PSOE.

LA TRUCADA A MONTORO

Notícies relacionades

Les revelacions sobre le reunió aprofundeixen una fractura que esclerotitza el grup parlamentari. La tensió entre pablistes, errejonistes i versos lliures destorba la feina i obliga a equilibris impossibles, com el que es va produir la setmana passada, durant el ple. Podem, que havia compromès una abstenció en la reforma de la llei d'estabilitat pressupostària, va acabar votant ‘no’.

Fonts de la direcció del partit indiquen que hi va haver una crispació elevada en el debat sobre la posició a mantenir en aquest punt. Garzón havia anunciat que hi votaria en contra. Poques hores després el secretari d'organització de Podem, Pablo Echenique, va dir que la decisió no estava presa i s'estava deliberant. A la tribuna el líder d'IU va anunciar una abstenció, però el resultat de la primera votació va ser un ‘no’. Llavors, el portaveu parlamentari morat es va veure obligat a trucar al ministre d'Hisenda en funcions, Cristóbal Montoro, per explicar-li el “canvi de vot” encara que “la posició política” fos la mateixa, informa Rosa M. Sánchez. Fonts podemistes admeten la fractura i la complexitat de treballar quan les faccions es posen pals a les rodes. Aquest dijous, al sortir del ple, alguns diputats morats esbufegaven. Després de la votació de dissabte, hi ha dues setmanes sense ple. Temps per respirar. Quan es tornin a asseure a l'escó, la batalla de Madrid estarà resolta. Aquest dijous, l'errejonista Rita Maestre es va imposar al primer ‘round’, i per als afins al número dos aquest és un motiu d'esperança.

"Iceta, ballarí enorme, capaç de ballar amb qualsevol"