Esteban a Rajoy: "Com no canviïn el xip, que malament que ho passaran"

El portaveu penabista adverteix que, per canviar la Constitució, bascos i catalans són imprescindibles

El dirigent nacionalista lamenta que el Govern en funcions no busqui acords amb el seu partit

El portaveu del PNB al Congrés, Aitor Esteban, el febrer passat.

El portaveu del PNB al Congrés, Aitor Esteban, el febrer passat. / AGUSTÍN CATALÁN

1
Es llegeix en minuts
Aitor Ubarretxena
Aitor Ubarretxena

Periodista

ver +

El portaveu del PNB, Aitor Esteban, ha traslladat al candidat del PP, Mariano Rajoy, que no comptaran amb el suport del seu partit perquè res ha canviat des de l'agost i perquè “no té projecte ni per a Catalunya ni per a Euskadi". Després d'admetre que el PP hagi preferit buscar pactes amb els constitucionalistes, ha destacat que per canviar la Constitució espanyola és imprescindible comptar amb la participació de catalans bascos. Sense ells, ha advertit que “tots els esforços seran en va”.

Notícies relacionades

Com a exemple de la falta d'interès del PP pels vots del PNB, Esteban ha lamentat que els últims mesos el Govern de Rajoy ha interposat nous recursos d'inconstitucionalitat contra normes de l'autogovern basc. També ha al·ludit al retard en l'arribada del tren d'alta velocitat a Euskadi, i ha criticat a Rajoy que no faci res per aconseguir la dissolució d'ETA. “Ja no és canviar la política penitenciària sinó fer-ne una de diferent. Es diu que, a enemic que fuig, pont de plata. ¡Doncs posi pont de plata!", ha clamat Esteban.

Malgrat els retrets, el to de les intervencions entre tots dos partits no ha sigut crispat, i fins i tot hi ha hagut espai per a les bromes. Esteban havia reclamat a Rajoy que “si em vols b'r Mariano, dóna menys llenya i més gra”, i en el seu torn de rèplica el candidat ha contestat amb un “si vols gra, Aitor, et deixaré el meu tractor”. I ha afirmat, davant totes les demandes penabistes, que manté la seva disposició a l'acord de cara a la legislatura que ara comença.