El Rei comprimeix les consultes per buscar candidat a la investidura

Felip VI cita els partits dilluns i dimarts i tancarà la ronda amb Rajoy el 25-O a les 15.30 hores

El Congrés eludeix confirmar data i horaris d'investidura fins a conèixer la decisió del PSOE diumenge

2
Es llegeix en minuts
PATRICIA MARTÍN / IOLANDA MÁRMOL / MADRID

El Rei rebrà els partits polítics dilluns i dimarts que ve, per determinar si hi ha algun candidat amb opcions a la investidura. Tenint en compte l'ajustat calendari, ja que el dia 31, si no es forma nou govern, ha de dissoldre les Corts, Felip VI ha decidit comprimir la ronda. Citarà els representants dels partits de més petit a més gran. L'últim serà Mariano Rajoy, dimarts a les 15.30 hores. Amb aquest horari s'esperava que el Congrés determinés avui el calendari d'investidura, tot i que la convocatòria oficial del ple no es pot fer fins que el Rei acabi de parlar amb Rajoy.

No obstant, fonts parlamentàries han confirmat a aquest diari que la previsió no es farà fins dilluns. Per dos motius. En primer lloc, la decisió no s'ha pres. Ho ha de fer la presidenta del Congrés, Ana Pastor, que ha sortit de viatge per entregar els Premis Princesa d'Astúries i no torna fins dilluns. I el segon, no menys important. El Parlament vol mostrar màxim respecte pel PSOE, que aquest diumenge celebra el Comitè Federal per decidir el sentit del seu vot en la probable investidura de Rajoy. No serà, per tant, fins dilluns, afirmen, quan es decideixi, i fins dimarts, després de la cita del candidat popular amb el monarca, quan Pastor convoqui oficialment la sessió.

CALENDARI OBERT

Amb tots aquests condicionants el calendari queda obert. Una possibilitat és que el ple es fixi per dimecres a la tarda. Rajoy pronunciaria el seu discurs i fins i tot podria donar temps a la intervenció del socialista Antonio Hernando. Dijous seria el torn de la resta de partits i es faria la primera votació. El dissabte, seria la segona i definitiva. I el dilluns el nou president prendria possessió del càrrec davant el Rei, que torna d'un viatge a l'exterior aquell mateix dia. 

Notícies relacionades

Una segona possibilitat, menor però no descartable, és que el ple es convoqui directament per dijous. La primera votació seria el divendres i la segona i definitiva el diumenge, esgotant el termini.

De moment, l'únic calendari confirmat és, doncs, el de consultes al palau de la Zarzuela. Felip VI començarà les audiències amb el dirigent designat per Nueva Canarias, dilluns al matí, continuarà amb els representants dels grups de més petit a més gran, de manera que Albert Rivera acudirá el dimarts a les 11.30. Una hora després Pablo Iglesias i ja a l'una i mitjana el president de la gestora socialista, Javier Fernandez. La ronda es tancarà amb Rajoy a primera hora de la tarda.  En les anteriors rondes de consultes, el líder popular acudió al voltant de les cinc, lo que da cuenta de que el Rey ha volgut aquesta vegada comprimir al màxim les consultes.