LES PORTADES DE LA PREMSA

El quiosc dóna per fet que Rajoy serà reelegit a final de mes

La cordialitat entre el líder del PP i Susana Díaz a Madrid, i la desobediència dels regidors de Badalona, notícies destacades a les portades i els editorials

'El Mundo' demana penes de presó per als regidors que van obrir l'ajuntament en ple Dotze d'Octubre

portadavanguardia1310

portadavanguardia1310

4
Es llegeix en minuts
Andreu Farràs
Andreu Farràs

Periodista. Guionista d‘El 23-F desde dentro’ (premi Ondas 2001) i coautor d‘El 23-F a Catalunya’

ver +

A final de mes, Mariano Rajoy serà investit president del Govern per segona vegada. Aquesta és la conclusió a què s'arriba al llegir els titulars de les portades de la majoria dels diaris de Madrid i Barcelona quan es refereixen a les declaracions dels dirigents polítics que van assistir als fastos oficials del Dotze d'Octubre a la capital d'Espanya.

La cordialitat mostrada per Mariano Rajoy i Susana Díaz en els moments previs a la desfilada militar amb motiu del Dia de la Hispanitat i les mesurades frases pronunciades pels uns i els altres van deixar entreveure que el més probable és que el comitè federal del PSOE decideixi finalment que els diputats socialistes s'abstinguin -si no tots, sí els suficients- perquè Rajoy resulti elegit per la majoria simple de la Cambra baixa. 'La Vanguardia' ho deixa meridianament clar al seu titular principal: "Díaz espera una majoria 'sòlida' per a l'abstenció".

CODI PENAL CONTRA ELS REGIDORS DÍSCOLS

La desobediència de sis regidors de l'Ajuntament de Badalona, que van decidir obrir la casa consistorial en ple Dia de la Hispanitat malgrat les ordres en contra del jutge, és una altra de les notícies ressaltades pels mitjans impresos.

'El Mundo' editorialitza: "Aquest és un exemple de la deriva de confrontació que alguns imposen en el seu ridícul pols amb Espanya i amb la legalitat vigent". El diari reclama duresa contra els regidors al recordar que el Codi Penal estableix que el delicte de desobediència està castigat amb pena de presó d'entre tres mesos i un any o multa de sis a 18 mesos.

El nacionalista 'Ara', en canvi, opina que "la festivitat del Dotze d'Octubre és qüestionable en si mateixa i remet als temps foscos del franquisme". El diari que dirigeix Esther Vera agefeix: "Si, a més a més, ara resulta que la festivitat s'ha de defensar als jutjats, és que hi ha alguna cosa que no funciona en el relat oficial. I pot ser que quan se n'adonin [les autoritats de l'Estat] ja sigui, en el cas català, massa tard". 

ELS TITULARS DE LES PORTADES

EL PAÍS

"Desbaratat el pla d'ETA per escenificar l'entrega d'armes"; "El partit de Tsipras fa pinya per frenar la seva caiguda"; "Interior encarrega la formació policial a una universitat catòlica"; "L'equip de Clinton acusa Rússia d'ajudar Trump"; "Rajoy davant la seva investidura: 'El millor que puc fer és estar callat".

EL MUNDO

"Horrach ofereix un acord als contractistes que denunciïn Matas", "Tots els líders donen per fet davant el Rei que no hi haurà eleccions"; "França dóna un cop de porta a ETA i desmunta un dels 'zulos' més grans de la banda"; "Alemanya apuja a 5 anys el mínim d'estada per donar ajudes a immigrants de la resta de la UE"; "Espanya ja està entre els principals destins de turisme del món"; "Desobediència a Badalona".

ABC

"Festa Nacional a la Recerca de Govern"; "Badalona consuma el seu desafiament contra el dia dels espanyols"; "Sense diners per posar el peu a Mart"; "Troben l'arsenal amb què ETA volia escenificar una entrega d'armes i negociar"; "Laboristes i 'tories' acusen May que el seu pla per al 'brexit' exaspera els mercats"; "El fiasco de la coreana Samsung intensifica la crisi de la indústria de telefonia mòbil".

LA RAZÓN

"Preludi d'investidura"; "Trobat el 'zulo' que ETA pretenia usar per fingir el desarmament abans del 25-S"; "El testimoni de la seva filla Isha, l'última oportunitat de salvar de la forca avui Asia Bibi"; "Merkel endureix l'accés a les ajudes socials per als immigrants europeus"; "Leonard Cohen escriu el seu epitafi: 'Estic preparat per morir".

LA VANGUARDIA

"Díaz espera una majoria "sòlida" per l'abstenció"; "Una violenta tempesta causa un mort al Maresme"; "Badalona desacata el jutge i obre l'ajuntament al públic"; "França troba el magatzem principal d'armes d'ETA"; "May accepta debatre el 'brexit' abans d'activar-lo"; "Hollywood es bolca en una campanya contra Trump"; "El retorn de Messi, un antídot contra el virus FIFA"; "La fundació de Shakira dóna 13,5 milions per a Haití".

ARA

"Badalona desobeeix"; "Distensió entre Mariano Rajoy i Susana Díaz pocs dies abans que el PSOE oficialitzi l'abstenció"; "Els Pujol amplien la querella a un propietari de la BPA"; "Un home mor a Vilassar de Mar arrossegat per la riera".

EL PUNT AVUI

"El PSC decideix"; "Horitzó 2019"; "Rajoy confia en el nou PSOE per seguir a la Moncloa"; "ERC acceptaria que Tremosa entrés al seu grup a l'Eurocambra".

EL PERIÓDICO

"Rajoy ja prepara la investidura"; "Sis regidors de Badalona desobeeixen el jutge i obren l'ajuntament"; "El 'brexit' empeny el Regne Unit cap a la xenofòbia"; "Un conductor mor al ser arrossegat per la riera a Vilassar"; "Localitzat un arsenal amb què ETA volia negociar"; "Nou de cada deu escolars pateixen falta de son".

Notícies relacionades

EL CORREO

"Desmantellen al nord de París l'arsenal més gran d'ETA des del final del terrorisme"; "La fractura a les bases del PSOE refreda l'expectativa d'una investidura segura de Rajoy"; "Coratge i amargura"; "Castroviejo finalment és de bronze"; Un altre reconeixement de la UE a Zorroazurre"; "Noves 'joies' rupestres a Biscaia"; "Euskadi aposta pel talent creatiu".