May ve a Madrid a explicar el 'brexit'; Rajoy li demanarà negociar la cosobirania de Gibraltar

El líder del PP vol que l'estatus del Penyal s'abordi de forma bilateral amb Londres

El president rebutja que a Escòcia se li doni la possibilitat de seguir a la UE malgrat el 'brexit'

3
Es llegeix en minuts
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +

Mariano Rajoy rebrà aquest dijous a la Moncloa la primera ministra britànica, Theresa May. La dirigent conservadora fa mesos que recorre les capitals europees per abordar l'intricat camí de sortida de la Unió Europea que el Regne Unit ha de recórrer en els pròxims anys. El president en funcions, que ja va parlar amb ella en persona en la cimera del G-20 a la Xina, també li plantejarà dos temes espinosos, segons fonts diplomàtiques: per un costat, el desig del Govern d'Espanya d'arribar a un acord amb les autoritats britàniques per compartir la sobirania de Gibraltar i, per un altre, el rebuig total de l'Executiu que Escòcia pugui negociar la continuïtat a la Unió Europea. Rajoy considera que “si el Regne Unit se'n va, Escòcia també se'n va”. Així ho va dir a Brussel·les només quatre dies després del referèndum en què va guanyar el 'brexit'.

La diplomàcia espanyola va iniciar fa tres setmanes una campanya en defensa de la cosobirania del Penyal. Felip VI ho va plantejar a l'ONU i el ministre d'Exteriors, José Manuel García-Margallo, va fer el mateix amb els seus homòlegs europeus en una carta que els va enviar fa dues setmanes. El Govern vol que Gibraltar surti de la negociació entre la UE i el Regne Unit i es tracti de forma bilateral entre Madrid i Londres.

L'Executiu defensa que els dos països arribin a un acord perquè les disposicions dels Tractats segueixin sent d'aplicació al Penyal quan el Regne Unit surti de la Unió. I l'única possibilitat perquè això succeeixi, segons fonts d'Exteriors, és que hi hagi una lligam polític entre Gibraltar i Espanya, de manera que els gibraltarenys no deixin de ser ciutadans europeus. Espanya aposta per un règim de sobirania conjunta sobre Gibraltar que li permetés a aquest territori tenir un autogovern “tan ampli com fos possible".

SENSE RODA DE PREMSA

La fórmula de la cosobirania es va abordar durant el Govern de José María Aznar i els ciutadans del Penyal s'hi van pronunciar en contra en una consulta sense valor legal que van celebrar el 2002. Al juny, quan es va realitzar el referèndum del 'brexit', Londres ja va advertir que no negociarà res amb el que “Gibraltar no estigui d'acord”. May podrà ara donar una resposta cara a cara a Rajoy. Lamentablement, després de la cita no hi haurà una roda de premsa. Fonts de la Moncloa han descartat aquesta possibilitat i han anunciat que es difondrà un comunicat conjunt.

Un altre dels temes que el líder del PP i la primera ministra tractaran serà el d'Escòcia, per les conseqüències que pot tenir per a l'independentisme català. La ministra principal d'aquest territori, Nicola Sturgeonaspira que Brussel·les li faciliti una drecera perquè, quan el Regne Unit comenci a abandonar la Unió, Escòcia pugui prendre'l i seguir al club europeu. Per ara, les autoritats comunitàries no li han donat esperances i tampoc May es mostra disposada a fer excepcions.

Rajoy tem que si Brussel·les fa una excepció amb Escòcia o la ‘readmeti’ ràpidament després de la sortida del Regne Unit, es creï un precedent que pugui ser abanderat pels que aposten per declarar la independència unilateral de Catalunya.  

SEUS D'ORGANISMES EUROPEUS

A més d'aquestes qüestions polítiques, el 'brexit' té conseqüències econòmiques molt importants per a Espanya, ja que les relacions comercials entre els dos països estan valorades en 55.000 milions d'euros, segons dades de l'Institut de Comerç Exterior. Hi ha 700 empreses amb capital britànic a Espanya i 300 espanyoles en territori britànic, entre les quals destaquen Iberia, Banc Sabadell, Banco Santander i Iberdrola.

Notícies relacionades

Malgrat aquests interessos empresarials, ni la Cambra de Comerç del Regne Unit a Espanya ni l'Ambaixada britànica han programat trobades entre les empreses i les autoritats amb motiu de la visita.

El Govern de Rajoy està fent campanya per aprofitar la recol·locació d'algunes institucions europees ubicades a Londres. És el cas de la candidatura de Madrid per ser seu de l'Autoritat Bancària Europea (EBA), que usa més 200 persones i organitza 300 esdeveniments a l'any, i la de Barcelona, que podria acollir l'Agència Europea de Medicaments (EMA).