El Suprem decideix investigar Homs pel 9-N

El tribunal demana el suplicatori del portaveu del Partit Demòcrata Català

 

  / JUAN MANUEL PRATS

1
Es llegeix en minuts
ÁNGELES VÁZQUEZ / MADRID

El Tribunal Suprem ha decidit seguir endavant amb la investigació iniciada amb l'actual portaveu al Congrés del Partit Demòcrata CatalàFrancesc Homs, per la seva participació en la consulta del 9-N, després de la suspensió acordada pel Constitucional. La Sala Segona del Suprem, a petició del cas, el magistrat Andrés Palomo, ha acordat avui cursar el corresponent suplicatori a la Cambra alta per poder actuar contra ell pels delictes de desobediència i prevaricació.

L'exconseller de Presidència va declarar el 19 de setembre davant el magistrat Andrés Palomo, que ha considerat que hi ha prou indicis contra ell per continuar la investigació pel que fa en concret al diputat, ja que la causa principal s'ha seguit al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya.

Notícies relacionades

Aquest mateix dilluns la Fiscalia va presentar davant aquest tribunal el seu escrit de qualificació, en què demana 10 anys d'inhabilitació per a l'exercici de càrrecs públics electius i funcions de govern pels delictes de desobediència greu i prevaricació per a l'expresident de la Generalitat Artur Mas, 9 anys per a l'exvicepresidenta Joana Ortega i la mateixa pena per a l'exconsellera Irene Rigau per haver impulsat i organitzat la consulta sobiranista del 9-N. Ja fa uns mesos, la fiscalia va desistir d'acusar els tres investigats per malversació de fons públics, i això ha evitat que pogués demanar penes de presó per a ells.

El mes de maig passat, els magistrats del Suprem van fer seu el criteri de la fiscalia i van veure indicis per investigar els actes del polític en la preparació del 9-N. Els fiscals Francisco Bañeres i Emilio Sánchez Ulled sostenen que Homs va tenir "un comportament conscient i intencionat" d'"indubtable transcendència" encaminat a garantir que els preparatius de la consulta alternativa continuessin el seu curs, "eludint" la suspensió decretada pel Tribunal Constitucional.