CRISI EN EL SOCIALISME

Pedro Sánchez se'n va, ¿i ara què?

Una gestora dirigirà el PSOE per tercera vegada en la seva història i el comitè federal haurà de decidir si facilita la investidura de Rajoy

Pedro Sánchez se'n va, ¿i ara què?

SUSANA VERA (REUTERS)

3
Es llegeix en minuts
JOSE RICO / JUAN RUIZ SIERRA / BARCELONA / MADRID

Després de l’acarnissat comitè federal d’ahir, el PSOE queda oficialment en situació interna, un convuls estat de provisionalitat en què haurà de prendre una decisió clau per desbloquejar la política espanyola: què fer davant un hipotètic nou intent d’investidura de Mariano Rajoy.

LA GESTORA

3 De moment, el màxim òrgan entre congressos del partit va aprovar ahir la constitució d’una gestora permanent, presidida pel baró asturià i president autonòmic Javier Fernández, que comandarà les delmades files del puny i la rosa fins a la celebració del congrés extraordinari, que no té data a l’horitzó perquè dependrà molt del calendari de la investidura i de si, al final, el país queda abocat a unes terceres eleccions al desembre. És la tercera vegada que el PSOE ha d’entregar les seves regnes a una gestora per la dimissió del seu secretari general. Li va succeir el 1979, quan el revés electoral en les generals va desencadenar una rebel·lió interna que va desembocar en la (primera) renúncia de Felipe González. I li va tornar a passar l’any 2000, després de la debacle a les urnes de Joaquín Almunia i fins al congrés que va entronitzar José Luis Rodríguez Zapatero.

NOU COMITÈ FEDERAL

3 Dissabte que ve es reunirà de nou el comitè federal amb una tasca transcendental: decidir si el PSOE aplana amb la seva abstenció la continuïtat de Rajoy a la Moncloa o si manté el no que amb tanta força havia abanderat Sánchez i obliga els espanyols a votar per tercera vegada en un any. Cap representant del sector crític s’ha atrevit durant aquesta setmana a verbalitzar públicament que estigui a favor d’abstenir-se, però el que sí que ja està descartat és intentar formar govern, perquè el partit ja ha quedat escapçat i sense candidat possible a la investidura.

LA DATA DEL CONGRÉS

3 Ara mateix resulta impossible vaticinar quan podria celebrar-se el congrés extraordinari per escollir el nou secretari general, entre altres coses perquè el calendari orgànic està per força supeditat al calendari institucional. Si el comitè federal opta per facilitar la reelecció de Rajoy, el procés congressual, que es preveu llarg, es podrà posar en marxa immediatament. Però si la decisió és forçar terceres eleccions, llavors el conclave quedaria postergat, com a mínim, al primer semestre del 2017. Ara bé, en aquest cas, el PSOE hauria de convocar de seguida primàries per escollir un nou candidat a la Moncloa.

¿DUEL SÁNCHEZ-DÍAZ?

3 En cas d’haver de buscar de seguida un nou presidenciable, les mirades es dirigiran a Susana Díaz, però també al mateix Sánchez. El secretari general deposat no va aclarir els seus plans de futur, i en el seu equip ningú descarta que pugui tornar a plantejar batalla després de comprovar que compta amb el suport de les bases del PSOE, que li van donar suport al llarg de tot el dia davant la seu del carrer de Ferraz. Pel que fa a Díaz, el seu entorn sempre ha deixat clar que els seus plans passen per seguir com a presidenta de la Junta d’Andalusia, fet que resultaria incompatible amb ser candidata a la Moncloa. Però falta per veure si també seria incompatible amb la direcció del PSOE, en cas que no hi hagi terceres eleccions. En aquesta convulsa setmana, Díaz va suggerir per primera vegada que estaria disposada a posar-se «al capdavant» del partit si així ho vol la militància, encara que les bases semblen ara mateix més alineades amb Sánchez.

Notícies relacionades

PARTIT EN RECONSTRUCCIÓ

3 Però si el que queda del PSOE té davant seu un repte herculi, aquest és el de la seva pròpia reconstrucció. El partit acaba aquesta setmana fet miques, esqueixat en dues meitats i amb unes bases enardides contra els barons que han capitanejat la defenestració de Sánchez. Una ferida que pot trigar molt més a cicatritzar si la setmana que ve el comitè federal decideix donar l’oxigen definitiu al PP i a Rajoy.